K.N.R.M. Vrouwen




De meeste mensen hebben een beeld bij de stoere mannen van de KNRM. De mannen die dag en nacht en bij elk type weer klaar staan en, wanneer een watersporter of boot hulp nodig heeft, in actie komen. Maar wat niet veel mensen weten is dat er zowel op KNRM station Stellendam als op station Ouddorp een vrouwelijke opstapper deel uit maakt van het team. 

Annemieke Flohil (kapster) is sinds januari 2008 opstapper in Ouddorp. Zij is getrouwd met Patrick Flohil. Annemieke vertelt: "Patrick komt uit een KNRM familie. Zijn vader, oom en broer zijn allemaal opstapper. Toen Patrick en ik verkering hadden ging ik, als de pieper ging, met hem mee. Ik hielp om de boot het water in te laten en mocht af en toe mee op oefening. Toen de schipper vroeg of ik interesse had om als opstapper bij de KNRM te komen wilde ik dat graag. Het is de spanning, het niet weten wat er gaat gebeuren en het dankbare werk, wat het zo bijzonder maakt." 

Annemieke heeft o.a. de Huet training gevolgd. Tijdens die training wordt de simulator waar je in zit rechtstandig, schuin, of ondersteboven in een zwembad neergelaten. De bemanning moet zich losmaken uit de stoel en door een raampje de cabine uitkomen en naar de oppervlakte zwemmen. Ook het omkeren van een reddingboot waar de bemanning inzit, door een kraan, behoort tot de training. Annemieke:"Dat laatste vond ik het moeilijkste. Je hebt je overlevingspak en zwemvest aan. Je drijfvermogen is daarmee heel groot. Om dan onder de boot vandaan te komen, viel mij enorm tegen." Ze vertelt dat ze niet onder doet voor de mannen. "Als de schipper zegt dat ik overboord moet springen, dan doe ik dat", zegt ze lachend. Wel is zij degene die met de geredde mensen praat en ze geruststelt terwijl de anderen nog werkzaamheden verrichten. 

Bij KNRM station Stellendam is Marloes Tanis (VVV medewerkster) sinds november 2009 opstapper. Marloes heeft eerst twee zomers bij de Ouddorpse Reddingsbrigade mensen gered en kinderen bij hun ouders teruggebracht. Ze leefde mee als haar vader, die KNRM opstapper in Stellendam is, werd opgepiept. Na afloop wilde ze alles weten. Heel voorzichtig heeft ze ruim drie jaar geleden gevraagd of de KNRM mannen er een vrouw als opstapper bij zouden willen. Het bleek geen enkel probleem. Marloes vertelt: "Om volwaardig opstapper te worden dien je je Vaarbewijs I en II, EHBO en Marcom A te halen. Daar ben ik nu mee bezig. En ik leer veel tijdens de wekelijkse oefeningen en de acties. De mannen zijn een stuk technischer dan ik ben. Gelukkig helpen ze mij daarmee. Al vraag ik het 100 keer, dan nog leggen ze het geduldig uit. Ik merk ook nooit dat men denkt 'die kan dat niet'. Ik kan gewoon vrouw zijn, maar moet wel het zware werk zelf doen. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt. En natuurlijk ben ik wel eens het onderwerp van grapjes. Maar daar kan ik wel tegen. Ik hou van de spanning en de afwisseling van de acties. Mijn vriend staat voor 100 procent achter mijn werk voor de KNRM. Hij is zelf visser. Het komt soms voor dat je net gezellig met vrienden op het strand zit en de pieper gaat. Dat is wel lastig. Maar het hoort erbij." 

Wilt u de kNRM steunen met uw donatie? Bezoek www.knrm.nl of stuur een mail direct naar de stations op Goeree-Overflakkee, via pr@stellendam.knrm.nl. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)