Stellendamse Garnalen - Stellendamsu Gornet
STELLENDAMSE GARNAAL |
Proef de Stellendamse garnaal!
De Stellendamse garnaal is een echte delicatesse. De Stellendamse garnaal is niet zomaar een garnaal, maar is puur van smaak en heeft een mooie zachtroze kleur. Het unieke is bovendien dat deze garnaal ook direct in Stellendam gepeld wordt en niet in het buitenland zoals meestal bij garnalen het geval is.
Als de garnalen gevangen zijn worden ze aan boord van het schip al gekookt in een grote ketel met zeewater. Vroeger werd na aankomst van het schip in de haven de vlag gehesen ten teken dat de garnalen opgehaald konden worden om te pellen. Thuis werd dit dan door het hele gezin gedaan op een keukentafel met een strak gespannen zeiltje erop, wat men goed schoon kon maken. Tegenwoordig gebeurt dit in een betegelde steriele ruimte in Stellendam, de allerlaatste die in Nederland nog in functie is. De garnalen die 's nachts gevangen worden liggen hier de volgende morgen om 7 uur op tafel om te pellen. Een vers product en dat proef je!
|
Aspergesoep met Stellendamse garnalen
- 0min voorbereiden
- 50min bereiden
- voorgerecht
- vis
- hollands
ingrediënten
- 1 kg Hollandse asperges (AA kwaliteit)
- 150 g Stellendamse of Hollandse garnalen, gepeld
- 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel citroenrasp
- 200 ml slagroom
bereiden
Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopjenaar beneden toe. Snijd de houtachtige uiteinden er vanaf (ongeveer 2 cm). Snijd de asperges in kleine stukjes van ongeveer 3 cm; leg de topjes even apart.
Kook de aspergestukjes in 1 liter water met wat zout in 20-25 minuten gaar. Kook in een apart pannetje met wat water en zout de aspergetoppen in 5 minuten gaar. Giet de aspergetopjes af en schep ze op een bord.
Meng in een kommetje de aspergetopjes met de garnalen, peterselie, olie en het citroenrasp. Laat het mengsel even marineren.
Pureer met een staafmixer de asperges met het kookvocht. Wrijf de asperges met vocht boven een andere pan met een pollepel door een zeef. Voeg de slagroom toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep in vier diepe borden een bergje van het garnalenmengsel. Schenk de soep in een grote voorverwarmde soepterrine. Schep de soep aan tafel in de borden.
Kook de aspergestukjes in 1 liter water met wat zout in 20-25 minuten gaar. Kook in een apart pannetje met wat water en zout de aspergetoppen in 5 minuten gaar. Giet de aspergetopjes af en schep ze op een bord.
Meng in een kommetje de aspergetopjes met de garnalen, peterselie, olie en het citroenrasp. Laat het mengsel even marineren.
Pureer met een staafmixer de asperges met het kookvocht. Wrijf de asperges met vocht boven een andere pan met een pollepel door een zeef. Voeg de slagroom toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep in vier diepe borden een bergje van het garnalenmengsel. Schenk de soep in een grote voorverwarmde soepterrine. Schep de soep aan tafel in de borden.
extra benodigd
Staafmixer, zeef
opmerking
'Deze aspergesoep past perfect in een zomers (asperge)menu. Door de soep op het laatste moment stevig te mixen met een staafmixer, in de kommen te scheppen en er een toef half geslagen room op te leggen, maak je een heel culinaire 'cappuccino van asperges'. - Yolanda van der Jagt
kookboek
Het recept 'Aspergesoep met Stellendamse garnalen' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands
Yolanda van der Jagt
In 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem kunt maken,
Stellendamse garnalen
Bereiding taboulé: Zweet de gesneden sjalotten in een beetje olie aan, blus af met 2,5 dl garnalenfond, voeg de couscous toe en laat gedurende 5 uur wellen in de koelkast. Breng vervolgens op smaak met peper, zout en citroenolie.Maak het gerechtje af naar eigen inzicht. Veel plezier met het bereiden en eet smakelijk. |
Stellendamse garnalen met coctailsaus
Het is bijna gênant.
Het is zo simpel…
Ordinair…?
Neem wat mayonaise en roer daar wat tomatenketchup doorheen.
Zoet het met wat poedersuiker en voeg daar een heel klein beetje Cognac aan toe.
Nog een beetje citroensap er doorheen en breng het dan op smaak met peper en zout.
Best lekker…!
Reacties
Een reactie posten