3 Flamingo's boven the Garden off ROON of de KoekKoek?



Petra Roon
5 uur geleden in de buurt van Stellendam
Iedereen zal me wel knetter gek verklaren maar ik zie en hoor net boven mijn tuin 3....FLAMINGO's voorbij komen, of hebben we andere roze vogels met grote kromme snavel die krijsen????
Vind ik leuk ·  · Promoten · 





Flamingo's

Flamingo's
Europese flamingo (Phoenicopterus roseus)
Europese flamingo (Phoenicopterus roseus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Phoenicopteriformes
Familie
Phoenicopteridae
Rode flamingo (Phoenicopterus ruber)
Rode flamingo (Phoenicopterus ruber)
Afbeeldingen Flamingo's op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Flamingo's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon  Biologie
Vogels
De flamingo's (Phoenicopteridae) zijn een familie van vogels. Hun indeling heeft vaak problemen gegeven. Zij zijn meestal ingedeeld bij deCiconiiformes, tegenwoordig ook als eigen orde, de Phoenicopteriformes. Het uitgebreide DNA-onderzoek van Hackett (2008) gaf een verrassing te zien. Er bleek een vrij nauwe verwantschap met de futen (Podicipediformes) en wat verder met de duiven (Columbiformes). Een relatie met de ooievaars bleek er niet uit. De familie telt 6 soorten.[1]

Biologie en gedrag[bewerken]

Beschrijving[bewerken]


Flamingo in Tanzania
Jonge flamingo's worden geboren met een grijs roos pluimen deken. De pluimen van een volwassen flamingo variëren van zeer licht roos tot rood. De kleur verkrijgen ze door bacteerien en beta carotine dat ze uit hun voedsel halen. Een fel gekleurde flamingo is wellicht gezonder dan een grijs achtige soortgenoot. Flamingo's in gevangenschap zijn hierop een uitzondering vaak worden ze eens in gevangenschap grijs-roos dit door het tekort aan Carotine in hun voedsel. Echter geven steeds meer zoo's een aangepast dieet waardoor de flamingo's hun natuurlijke kleur behouden.

Voedsel[bewerken]

Flamingo's hebben bijzonder lange poten en een bijzonder lange hals. Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren. Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben. Het voedsel van flamingo's verschilt van soort tot soort. Grotere flamingo's eten meestal kreeftachtigenweekdieren en wormen terwijl de kleinere flamingo's vooral microscopisch kleine algen eten.

Lichaamsbouw[bewerken]

Flamingo's hebben een lengte van 140 tot 175 centimeter, inclusief kop en de nek. Zoals bij veel andere dieren, zijn de mannetjesflamingo's groter dan de vrouwtjes. De ogen zijn klein en hebben een lichtgele kleur.

Op een poot staan[bewerken]

Flamingo staat op één poot
Flamingo's staan vaak op één poot en bij voorkeur in het water. De reden waarom flamingo's vaak op een poot staan zou thermoregulatie zijn. Met één poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen.
Een andere reden zou zijn, dat de flamingo met 2 poten de modder in zakt. Door op één poot te gaan staan, kan de flamingo, als die te ver in de modder is gezakt, zichzelf als het ware ophijsen met zijn andere poot.

Deze foto is in 2009 al op Goeree-Overflakkee genomen.


Knalroze flamingo’s op Scheelhoek

Bericht uitgegeven op donderdag 25 maart 2010
Twee stagiaires van boswachter Jan de Roon zagen vorige week een groep flamingo’s tijdens hun werk op Scheelhoek. Zij waren daar vogels aan het inventariseren, maar hadden deze knalroze flamingo’s niet verwacht.

Flamingo's in Nederland
Gewone flamingo
Gewone flamingo

‘Je zou het niet zeggen, maar in Nederland worden er vaker flamingo’s gezien in de winter. Ze zitten dan meestal bij ons in de Delta’ vertelt boswachter Jan de Roon. Naast broedkolonies in Zuid-Europa is er ook een op de grens van Nederland en Duitsland. De vogels in Scheelhoek (Zuid-Holland) vertrekken waarschijnlijk snel richting een broedkolonie om met een nest te beginnen.
Handige snavelDe groep op Scheelhoek bestond uit twee soorten, Chileense en Europese. In totaal waren ze met 19 vogels. Met hun handig gevormde snavel zwaaien ze door ondiep water om visje, en garnaaltjes te vangen. De Roon: ‘Het is een bijzonder uitzicht, die roze stipjes in de verte!’

Kijk ik ben dus niet de eerste ROON 
die ze ziet op Stellendam!


Lang leve het Internet

LOVE PR










Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)

Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam