Borstkanker



Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen: 22 procent van alle kankers bij vrouwen. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen. In België en Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker. Ter vergelijking: in de VS is dat 1 op de 8. Onder vrouwen tussen 30 en 59 jaar is het de meest voorkomende doodsoorzaak. Ten onrechte wordt soms verondersteld dat vrouwen bij wie geen borstkanker in de familie voorkomt een laag risico lopen. Het grootste deel (circa 75%) van de nieuwe gevallen van borstkanker wordt vastgesteld bij vrouwen bij wie de ziekte niet in de familie voorkomt.
Omdat mannen ook een kleine hoeveelheid borstklierweefsel bezitten, kunnen zij ook borstkanker krijgen, al komt dat wel veel minder vaak voor. De kans dat een man borstkanker ontwikkelt is ongeveer 1 op 100.000 per jaar. In het hele leven is dat ongeveer 1:1000, honderdmaal minder vaak dan vrouwen.

Zoals U hier boven kunt lezen komt het dus ook voor bij mannen, zoals ik een keertje er achter kwam, wist het wel maar dacht weer eens niet na, toen ik als "begeleidster"  mee ging naar de Daniel den Hoed Kliniek met iemand uit Stellendam en tegen een man zei naast me, ik dach die begeleid zijn vrouw hoe dom kun je zijn, daar hebben jullie geen last van..............maar de werkelijkheid was dus anders ook deze man was in behandeling voor borstkanker.



Borstkanker wordt veroorzaakt door afwijkingen in het DNAmutaties die ervoor zorgen dat een cel (in dit geval een cel in de borst) ongecontroleerd gaat delen en groeien. Typerend voor kanker is dat de kankercellen hierbij ook het omringende, normale weefsel wegduwen, verdrukken en hinderen, en dat de cellen uiteindelijk kunnen uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, waar ze uitzaaiingen (metastasen) gaan vormen.
De ontwikkeling van gewone cel naar kankercel is een proces met verschillende stadia. Risicofactoren beïnvloeden de kans dat een gewone borstcel zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot kankercel.




Menselijk borstweefsel met een twee centimeter grote kwaadaardige tumor

Die gene die ik begeleide had als ik achteraf kijk, eigenlijk meer moeite met de verminking van haar lichaam dan met de kanker zelf. Natuurlijk nu zijn de jaren er overheen en is de acceptatie heel anders maar toch.

De bovenste foto van de mevrouw met borstkanker die die prachtige tattoo heeft laten zetten is natuurlijk een alternatief, zoals ook borstimplantaten zijn.

Kanker is op zich zelf natuurlijk al verschrikkelijk, maar borstkanker tast ook je vrouw zijn nog aan. Daarom, ook al is het soms pijnlijk is het goed dat na een bepaalde leeftijd in Nederland elke vrouw wordt opgeroepen voor een Check-Up en elke keer is het hier bij ons op Stellendam weer schrikken (wij zitten in December) wie er dit keer aan de beurt is.....

LOVE PR

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)

Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam