Red Shoes










  • The Red Shoes

  • The Red Shoes is een Britse dramafilm uit 1948 onder regie van Michael Powell en Emeric Pressburger. De film is deels gebaseerd op het sprookje De rode schoentjes van de Deense auteur Hans Christian Andersen. 







  • Blood Red Shoes
  • Blood Red Shoes is een tweemans band uit Brighton, Engeland. De band bestaat uit Laura-Mary Carter op elektrische gitaar en Steven Ansell op drums. Blood Red Shoes maakt een mengeling van grunge, noiserock en indierock.








  • De rode schoentjes
  • De rode schoentjes is een sprookje, geschreven door Hans Christian Andersen. Het verhaal verscheen voor het eerst in 1845 en wordt ook wel De dansende schoentjes genoemd


    Karen is erg arm en krijgt van vrouw Schoenmaker een paar schoentjes van rode lappen op de dag dat haar moeder begraven wordt. Er komt een rijtuig met een statige dame en deze vrouw krijgt medelijden met Karen. De dominee geeft het meisje mee en de vrouw laat de rode schoentjes verbranden. Karen krijgt schone kleren en moet leren lezen en naaien. De spiegel zegt dat ze meer is dan lief, ze is heel mooi. De koningin komt met een prinses en de mensen gaan kijken. De prinses is in het wit gekleed en draagt rode saffiaanleren schoentjes. Als Karen oud genoeg is om aangenomen te worden in de kerk, krijgt ze nieuwe kleren. De statige dame kan niet goed meer zien en Karen kiest schoentjes zoals de prinses gedragen heeft. Als de statige dame had geweten dat ze een rode kleur hadden, had ze dit nooit toegestaan.
    Tijdens de heilige doop denkt Karen alleen aan haar schoentjes. De statige dame hoort van de aanwezigen dat de schoentjes van Karen rood waren en verbiedt het meisje deze nogmaals te dragen naar de kerk. De volgende zondag is er communie en Karen trekt toch de rode schoentjes aan. Ze loopt samen met de dame door de korenvelden en hun schoenen worden vuil. Bij de kerk staat een soldaat met een kruk en deze vraagt of hij hun schoenen mag afstoffen. Hij veegt de schoenen van de dame en zegt dat Karen fijne dansschoentjes heeft. Hij geeft een klap op de zolen en zegt dat ze stevig moeten blijven zitten als ze dansen. De mensen kijken naar de schoenen van Karen als ze knielt voor het altaar en drinkt uit de gouden kelk. Karen vergeet te zingen en het onzevader te bidden, ze denkt alleen aan de rode schoentjes. Als ze de kerk verlaten, zegt de soldaat nog iets over de dansschoentjes.
    Karen kan niet meer stilstaan en danst de hoek van de kerk om. De koetsier tilt haar in het rijtuig, waar ze de statige oude dame trapt. Ze trekken de schoenen van de benen van Karen en thuis kijkt Karen naar de schoenen in de kast. De oude dame wordt ziek en Karen moet haar verplegen. Er is een bal in de stad en Karen besluit toch te gaan. Ze danst, maar de schoenen doen niet wat zij wil. Ze danst door de poort van de stad en komt in het donkere bos. Ze ziet de oude soldaat en wordt bang en probeert de schoenen uit te trappen. De schoenen zijn echter vastgegroeid aan haar voeten en ze danst overdag en 's nachts. Ze danst het kerkhof op, maar kan niet zitten op een graf van de armen waar het bittere wormkruid groeit. Bij de kerkdeur ziet ze een engel in wit gewaad en zwaard, hij zegt streng dat ze dansen moet tot ze bleek is en haar vel verdroogt.
    Karen zal dansen van deur tot deur en de hoogmoedige ijdele kinderen zullen bang voor haar zijn als ze aanklopt. Karen ziet de oude dame in een kist naar buiten gedragen worden en ze danst tot haar huid scheurt. Ze komt bij het huis van de beul op de hei en ze vraagt hem haar voeten af te hakken. Ze gaat bij hem te biecht en de schoentjes dansen met haar voeten de velden in. De beul maakt houten voeten en krukken en Karen leert een gezang voor zondaars. Karen kust de hand die gehouwen heeft en ze gaat naar de kerk, maar de schoentjes dansen voor haar uit. Ze probeert het de volgende zondag nogmaals, maar opnieuw dansen de schoentjes voor haar uit. Ze gaat naar de pastorie en vraagt of ze hen kan dienen. Ze werkt hard en luistert als de dominee uit de bijbel leest. De kleintjes houden van haar en ze legt uit dat mooie kleren niet belangrijk zijn.
    Op een dag wordt ze uitgenodigd voor de kerkdienst, maar ze blijft op haar kamer en leest in een gezangboek. Ze hoort het geluid van het orgel en vraagt God haar te helpen. De zon schijnt in haar kamer en de engel in het witte gewaad staat voor haar. Hij heeft een verse tak met rozen in de hand en raakt de zoldering aan. Er schijnt een heldere gouden ster en de ziel van Karen vliegt vol van zon, vrede en vreugde tot God. Daar vraagt niemand naar de rode schoentjes.  

    • In de Efteling is dit sprookje al vanaf 1953 te zien in het Sprookjesbos. De rode schoentjes dansen met behulp van magneten die onder het blok verstopt zitten. Zowel de mechaniek van de schoentjes als de muziek waarop ze dansen is oorspronkelijk van Jan van Oort. Ruud Bos (de huiscomponist van de Efteling) maakte er een (kortere) bewerking van.



    •  Er zijn meerdere verhalen waarin rode schoentjes een rol spelen, zoals in The Wizard of Oz (een verfilming van De tovenaar van Oz). Ook in Van de wachtelboom spelen rode schoenen die de drager laat dansen een rol. Slimme Grietje draagt graag schoenen met rode hakken.
    • Gedwongen zijn te dansen, of gelokt worden door muziek, komt ook voor in De wonderlijke speelman en De stukgedanste schoentjes. Denk hierbij ook aan De rattenvanger van Hamelen.
    • De moeder die sterft, komt ook voor in De drie mannetjes in het bosAssepoesterSneeuwwitjBontepels enHet klosje, de schietspoel en de naald.
    • Er zijn meerdere parodieën op dit verhaal gemaakt, zoals De Rode Schoentjes (Booming Support), Kaplaarzen (Dingetje) en De stukgedanste schoentjes (The Feetlickers).
    • Hans Christian Andersen was zelf zoon van een schoenmaker. Toen hij als jongen in de kerk werd aangenomen, droeg hij krakend nieuwe laarzen. Hij kon zijn hoofd niet bij de plechtigheid houden.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Slimme Grietje 
    • Grietje is kokkin en danst graag op haar schoenen met rode hakken, ze vindt zichzelf mooi en drinkt en eet graag van het lekkerste wat ze klaar heeft gemaakt na een avondje uit. Op een dag komt een gast en Grietje slacht kippen, overgiet ze met kokend water, plukt ze en steekt ze aan het spit om boven het vuur te braden. Het eten is klaar, maar de gast is nog niet gearriveerd en de baas gaat zijn gast halen en Grietje neemt iets te drinken uit een kruik in de kelder. Dan proeft ze iets van de kippetjes en neemt opnieuw een slok in de kelder. Ze eet op een gegeven moment de hele kip op en haar baas in nog niet terug. Ze gaat opnieuw naar de kelder voor een slok en eet daarna ook de tweede kip op.

  • Dan komt de baas thuis en vertelt dat de gast er ook aan komt. De baas kijkt of de tafel netjes is gedekt en pakt het mes van tafel en gaat deze slijpen. Dan klopt de gast aan en Grietje doet open, ze vertelt de man dat haar baas hem heeft uitgenodigd om zijn oren af te snijden. De man hoort inderdaad het geluid van een mes dat geslepen wordt en gaat snel weg. Dan rent Grietje schreeuwend naar haar baas en vertelt dat de gast beide kippen heeft gestolen. De baas ziet zijn gast rennen en roept dat hij slechts één wil hebben. Hij bedoelt zijn kip, maar de gast denkt dat hij één van zijn oren af wil snijden en rent alsof de duivel hem op de hielen zit naar huis.



    Red Shoe Diaries is an erotic drama series that aired on the American cable television network Showtime from 1992 to 1997 and distributed byPlayboy Entertainment overseas. Most episodes were directed by either Zalman KingRafael Eisenman or both.

    Let's Dance Put on your RED SHOES and dance the Blues
    Let's Dance is een album van David Bowie uit 1983, zeer succesvol vanwege de hits China Girl, Modern Love en Let's Dance. De laatstgenoemde single behaalde de nummer 1-positie in de Nederlandse top-40

    Link Filmpje

    Ook de vrouw van een van onze vorige dokters deed haar rode schoentjes aan, wielle Stellendammers zouwu zaege rooie rubburu kaplaarsun, tijdens een begrafenis en dat viel natuurlijk erg op tussen al dat zwart.....



    Maar eerlijk is eerlijk door de tijd heen heb ook ik heel wat Roode Roone schoentjes versleten......

    Geniet van het filmpje met natuurlijk muziek van David.
    En Marco zou zeggen vandaag is ROOD gewoon weer LIEFDE
    (En dat 16 jaar lang.....)



    Link Filmpje

    Red Shoes



    LOVE PR

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Breipatronen Visserstruien

    Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)

    Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam