Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam

Stellendam        



















Stellendam is voor mij:

Mensen
Leesje
Laurens Visser
Teeuw
Sjaantje
Merien van Zeger
Jan Visser (I can fly!!!)

Bedrijven
Koppenfabriekje
Vismijn
Molen
de Koekeroe
de Pillendraaier
Clarie (Patatzaak)
Trommel/Tessemaker

Leed
Oorlog
Fam van Buuren
Verdrinking "koeienpit" 

Frans van Lenten
Ramp

Lief
Familie
Vrienden
Kennissen
Klasgenoten
Clubgenoten
Buurtgenoten

Bijzonderheden
Helikopter landing
Stank garnalen
Rooie lichtje van Belzen
Lichtje van Mooisie


Werkzaamheden
Garnalenpellen
Bollenpellen
Jan Dop
Kees Kastelein
Collecteren

Verenigingen
Zwemclub De Stelle
Gymnastiekvereniging Sparta
De Stellevrouwen
Meisjesclub

Plekjes
De bushalte (aan de "Voorstraat")
Zwembad
Haegse Huus
O.B.S. Stellegors
Muziektent
Speeltuin
Korenvelden (achter de speeltuin)
Oude binne haventje
Oude voetbalveldje (nu Onder de Molen)
Fietsbruggetje over Zuiderdiep (Jump in)
Feestdagen
Koninginnendag
Zomerbraderie
Stellendamse dagen
Delta Expo

Dieren
Vis
Garnalen
Koeien (Slachten Den Besten plus ontsnappingen))
Varkens (Slachten Trommel)
Duiven (sorry duivenvereniging maar ook slachten)

En heel veel meer, maar zou het niet leuk zijn als jullie Stellendammers ook je steekwoorden of nog mooier een verhaal over Stellendam als aanvulling op deze blog geven, zodat de herinneringen van "onze" en de toekomstig oudere generatie niet verloren gaan????? Ik ga deze blog dan ook sturen naar alle (oud) Stellendammers om vooral verhalen los te krijgen en te verzamelen over ons dorp. (Er bestaat al een site met verhalen van Stellendammers op internet maar dat gaat bijna uitsluitend over de oorlog en ik denk dat ondertussen Stellendam gelukkig toch iets meer is dan Oorlog en Ramp!

Dus wie durft?????? LOVE PR

Wat me nog wel bijstaat en nog niet gezegd heb is dat ik vroeger met pa als er brand was op Stellendam altijd ging kijken, ook al was het soms midden in de nacht!



------------------------------------------------------------------------------------
Nellie je hebt gelijk na oveleg met mijn moeder ik haal twee verhalen door elkaar heen in de koeienpit (nu de bushalte) is een kindje geweest van de fam. Kristel. Frans is inderdaad in de haven verdronken. Sorry lezers voor deze fout.


Nu scrollt U helemaal naar beneden van dit document en dan gaat U beginnen met het lezen van de eerste reactie's en dan langzaam terug naar boven, VEEL PLEZIER, LOVE PR 
(IK MIS DE HYVES ENORM)

Oh ja, bij het copyeren van het document zijn alle smiley's van de Hyves verloren gegaan, houd daar rekening mee in de tekst, zij konden soms dingen verzachten.







ROON (542)
vandaag, 18:52
Video's van Stellendam. (1950/1970)woensdag, 02:38
Ben al twee weken bezig om de oude video's van Stellendam te up-loaden (op prive accounts in eerste instantie omdat ik nog geen toestemming had van die gene die ze digitaal heeft gemaakt, maar kwam ze gelukkig gisteren tegen, denk ga toch nog een keer zeuren), You-Tube geeft niet voldoende mega bites en ook 123-video lukt niet. Nog veel andere pagina's geprobeerd maar accepteren deze hele grote file's absoluut niet (of je moet grof geld neerleggen!). In het kader van geef nooit op steeds maar verder geprobeerd en eindelijk denk ik, ja ik weet het is midden in de nacht, dat het gelukt is om ze via internet met iedereen te delen. Toestemming van die gene die ze digitaal heeft gemaakt heb ik (mijn dank aan hem is onmetelijk, ook hij heeft er weken aan bezig geweest om alles digitaal te krijgen!). Ook zal er bij de Stellevrouwen een avond worden georganiseerd waar je de video's kan bekijken. Mocht er belangstelling zijn van niet leden, meld het even bij mij, kan altijd aan het bestuur vragen of dat er mogelijkheden zijn om introducees te laten meegenieten! (Datum avond Stellevrouwen: 11 november 2010, Haegse Huus)

De video's, het zijn er drie:

- Stellendam in de jaren 70
- Stellendam in de jaren 50, deel 1
- Stellendam in de jaren 50, deel 2

Het kan zijn dat U ze ongedigitaliseerd al op video banden heeft gezien. Maar het is zeker de moeite waard als je geintreseerd bent in Stellendam, of een opname van je huis in die jaren (Molenkade bewoners van nu, grijp je kans), of gewoon bekenden wil terug zien, want het is voor mij een feest van herkenning (tante Corrie met nicht Ella op kleuterbureau bij Kreling en zuster Wilhelm, ome Ary, pa als keeper, Koos Koole als jong broekje (Stellegorsers), ma en vele, vele anderen, zoals oud ooms, (dus Lenie van Seters ook jij gaat genieten), of gewoon het dorps aangezicht met al zijn vereniging en activiteiten van Stellendam eens wil bekijken, zult U lid moeten worden van GigaTribe en mijn persoontje moeten opzoeken, maar dan kunt U ook alle drie de films naar U zelf copieren. Nogmaals het is zowel voor U als voor mij enorm veel werk, maar zeker de moeite waard!

Hieronder foto's zodat U makkelijk een account kan aanmaken en Roon65 kunt opzoeken. Veel plezier met de oude films!

(Nou Jaap als dit geen ander nieuws is dan weet ik het niet meer! Gisteren vond je mijn schimmel actie een beetje moeilijk, ik weet zeker ook al ben je "Ouddorper" maar met veel intresse in ons dorp, dat ook jij gaat genieten!!!)

Lianne de Jong bedankt voor je hulp vanmiddag bij het checken van de links (die helaas niet werkten)!

Zie http://stellendam.zideo.nl/index.php en ga dan naar de laatste pagina's

WELTRUSTEN!

vandaag, 18:21
Reactie streekarchief op mijn vraag of dat het klopt dat Stellendam in 2015, 250 jaar bestaad! Tevens gaat er nu een copy van deze blog naar het streekmuseum (onderdeel van ISGO).

To: pmr41@hotmail.com
Date: Fri, 13 Aug 2010 15:56:36 +0200
Subject: ouderdom Stellendam


De grond waar Stellendam op ligt viel pas in de 18e eeuw droog, terwijl er voor deze tijd tussen de eilanden Goeree en Overflakkee alleen enkele gorzen en slikken lagen. Pas in 1751 werd door de Staten van Holland een dam gelegd die Goeree en Overflakkee met elkaar verbond, de Statendam. In 1757 en 1763 liep deze dam door ijsgang schade op, met als gevolg dat de kosten van het onderhoud hoog opliepen. In 1765 nam een groep particulieren de Statendam over met het doel de dam op te hogen en de aanliggende gorzen in te dijken. De verhoging van de dam was in 1766 voltooid en in 1769 konden de gorzen al bedijkt worden. Hierdoor ontstond de Adrianapolder. De inpoldering van de Eendrachtspolder in 1780 maakte van Goeree en Overflakkee één eiland. Hierna ontstond een nederzetting waaruit het dorp Stellendam ontstond. Het eerste stenen huis werd in 1782 door ambachtsheer Iman Cau gebouwd. In 1795 had Stellendam 256 inwoners en in 1823 waren er al 88 huizen en 556 inwoners. Die eerste inwoners zullen waarschijnlijk uit de directe omgeving zijn geweest, wellicht ook mensen die hebben meegewerkt aan de bedijking van de Eendrachtspolder.

Het stichtingsjaar van Stellendam, gelegen in de Eendrachtpolder, kan op ca. 1780 worden gesteld.



Met vriendelijke groet,



Jan Both - streekarchivaris

30 jul, 11:57
Annie van Es zegt dat haar opa en oma wel degelijk dat huis gebouwd hebben. Opoe is gestorven 1969/70 toen is het verkocht aan echtpaar Verhulst die later naar het dorp zijn verhuisd en de zoon is er blijven wonen! Annie weet wel van een verbouwing, maar we waren niet op de hoogte dat dat door een gasexplosie veroorzaakt was. Love PR


30 jul, 11:46
Shanna (45)
vandaag, 11:23

Nee is niet huisje van Es volgens mij. Voor ons heeft er een single man gewoond. Kan even niet op zijn naam komen. Daarvoor hebben zijn ouders er gewoond met hem en in ieder geval nog een dochter. Shanti van Ab zegt altijd dat ze de slaapkamer van der tante heeft want die heeft er met der ouders gewoond, moet nu van den Steenhoven heten.
Volgens Groos die volgens mij eerst het huis heeft gebouwd is er ergens in die periode een gasexplosie in de kelder geweest waardoor de gevel naar beneden is gekomen. Daarna hebben ze de tuin op palen gebouwd, we hebben nu dus ook geen kelder meer.















29 jul, 16:28

Opnieuw het verhaal over Molenkade 76 (Ging iets gigantisch mis) 
De nieuwe bewoonster van 76 vroeg om gegevens van haar huis en de Molenkade. Huis is door vader en moeder gebouwd van Jan van Soest (den Botter) 
Waarrschijnlijk na de ramp. Op Molenkade no. 37 heeft een Herberg gezeten, aan de kant van de dijk richting de molen het boodschappen winkeltje van Kasprientje no. 13. Kees nu buurman op 74 heeft in de nacht van de explosie zich gedragen als een held. Fam. van Rossum (To van Rossum die er later heeft gewoond na haar ouders is getrouwd met Piet Redert) heeft het huis van Kees gebouwd, huis aan de linkerkant 78 is van een veel oudere datum gebouwd door Fam. Willem van Rossum. Schuur aan het eind van de Molenkade is van Andries Koese geweest die gewoond heeft op no. 37.


Gasexplosie verwoest huis in Stellendam
13 januari 2008

Een woning aan de Molenkade in Stellendam is zondag geheel verwoest door een zware gasexplosie. De 87-jarige bewoner raakte zwaar gewond, hij is naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam gebracht.
De ontploffing gebeurde rond half elf in de avond. De oorzaak is nog niet duidelijk. De gevel van het huis is grotendeels verdwenen, het dak ligt scheef op de puinhopen. Ook het naastliggende pand liep schade op.
De hond van het slachtoffer heeft de klap overleefd, maar raakte in paniek. Een dierenarts heeft het dier verdoofd om het in veiligheid te kunnen brengen.
29 jul, 15:12
Shanna:

Huisje van van Es? Ma en Annie van den Nieuwendijk-van Es gebeld, zij weten van niks en ik ga er van uit dat als er zo heftig (opnieuw een deel opbouwen?) een explosie was geweest dat zeker Annie het had geweten!


29 jul, 14:53
Hey Peet,
Heb je ook weleens van een gasexplosie gehoord op de Molenkade 15. Hoorde dat van Groos, onze buren dat die er geweest moet zijn en dat ons huis toen weer gedeeltelijk herbouwd is.


28 jul, 10:44
Tekst Stellendam in oude ansichten door K. van den Houten. Uitgegeven in opdracht van de Zeeuwse Boekhandel - Zierikzee.

QUOTE

Stellendam wat tot 1966 een zelfstandige burgerlijke gemeente en als zodanig het jongste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. De gemeente is intussen met andere plaatsen door herindeling opgegaan in groter bestuurlijk geheel en het eiland is inmiddels ook geen eiland meer in de zin van het woord. Dammen en bruggen hebben de mogelijkheid geschapen dat de bewoners zich kunnen verplaasen in verschillende richtingen, waardoor het isolement werd opgeheven.

Het tegenwoordige (schiereiland) Goeree-Overflakkee bestond vroeger uit tal van kleinere eilandjes, die door inpolderingen in de loop der tijden met elkaar werden verbonden en in het begin van de achttiende eeuw waren samengegroeid tot twee grote eilanden: West-voorne (Goeree) en Zuidvoorne (Flakkee). Tussen deze eilanden lagen gorzen, namelijk het Zuidergors en verder oostwaarts het Stellegors. Op deze gorzen waren vluchtheuvels noemde men "Stellen"en het grote gors tussen Goeree en Flakkee heette dan ook het Stellegors. In de dertiende eeuw lag op de plaats van het Stellegors een klein eiland, Zomerland geheten. Ongeveer op het eind van die eeuw is het ten onder gegaan, maar in de vijftiende eeuw was het door het wonderlijk spel van de natuur opnieuw aangeslibt.

Na 1520 zijn alle sporen van bewoning uitgewist. Een eeuw later was er weer een gors. Het is bekend dat hierop een herder leefde, die zijn schapen liet weiden op de gorsgronden en 's nachts veiligheid zocht op zijn stelle. Het Stellegors was van West-voorne (Goeree) gescheiden door de ondiepe Scharrezee en van Zuidvoorne (Flakkee) door de Hals, een diepere stroom, die bij hoog water voor schepen bevaarbaar was en een verbinding tussen de Grevelingen en het Haringvliet vormde. In 1750 besloten de Staten van Holland de eilanden Goeree en Overflakkee door een vijf kilometer lange dijk te verbinden en de Scharrezee en de Hals af te dammen. Deze dam kreeg de naam Statendam.

In 1765 gaven de Staten de dijk met alle grondaanwassen over aan wat we nu een aannemerscombinatie zouden noemen, met de opdracht de dijk drie voet hoger te maken en het onderhoud ervan op zich te nemen. Gelijktijdig werd octrooi verleend tot inpoldering van de slikken op voorwaarde dat de gewonnen gronden zouden worden opgenomen in een ambachtsheerlijkheid, die Stellendam zou worden genoemd.

De naam van de eerste ambachtsheer was Johannes Eusebius Voet, die geneesheer te Den Haag en inspecteur van 's lands middelen en rechten in het zuiderkwartier van Zuid-Holland was. Na de bedijkingen van de verschillende polders ontstond er in 1780 een kleine nederzetting waaruit het dorp Stellendam is ontstaan. De tweede ambachtsheer van Stellendam was mr. Iman Cau; hij overleed in 1801 en hij werd opgevolgd door zijn zoon Jan Jacob, die in 1837 weer werd opgevolgd door Frank Diederik Cau. De mannelijke tak van de familie is daarna uitgestorven, zodat de ambachtsheerlijkheid heeft opgehouden te bestaan.

Met ingang van 1 januari 1966 heeft ook Stellendam na tweehonderd jaar bestuurlijk bestaan, opgehouden zelfstandig gemeent te zijn. Het werd met Goedereede en Ouddorp samengevoegd tot 1 gemeente, onder de naam Goedereed. Eind december 1965 had de kern Stellendam 2683 inwoners.

De wederopbouw na de ramp schiep mogelijkheden voor een grootscheepse aanpak van woon-problemen, namelijk door uitgebreid herstel en verbouw van beschadigde panden en door de bouw van vele nieuwe woningen met medewerking van de overheid. Het woon- en leefklimaat ter plaatse werd daardoor ingerijpend veranderd. Namen zoals de Hellebuurt en verdere krottenmiseres zijn nog slechts een vaag begrip voor de oudere inwoners maar niemand zal het betreuren dat dergelijke schrijnende woontoestanden werden opgeruimd en de herinnering eraan in de nevelen van het verleden verdween.

UNQUOTE

Dan staat er nog een stukje over Elve. (Kavel 11)

Een knus en intiem straatje met voor en achter de woning- en tuingrond, alsmede opstallen voor vee en pluimvee. Bij de watersnoodramp in 1953 werden vele huizen zwaar beschadigd of geheel verwoest. Na de catastrofe werden de vernielde en beschadigde panden weder in bewoonbare staat gebracht. In 1947/48 had deze straat echter al aan beide kanten bebouwing gekregen, waarvoor de tuintjes aan de voorkant moesten wijken. De straat werd toen herdoopt in Meidoornstraat. In de vorige eeuw werd aan de bestrating nog niet veel aandacht geschonken. Volgens oude verhalen was het toen een onvoorstelbaar armoedige tijd. Kinderen van grote gezinnen konden slechts op toerbeurt naar buiten omdat niet voor ieder kind gelijktijdig schoeisel beschikbaar was.

De toestand van het wegdek was vroeger, vooral in het najaar, abominabel slecht en pas nadat in 1909 de tramdiensten waren aangevangen werd er wat meer aan gedaan. De onderwijsman en kostschoolhouder J.A. Pik protesteerde al in 1864 door middel van het gedicht "Ons Dorpje", omdat er blijkbaar met geringschatting werd gedacht over Stellendam. Het derde couplet van dit gedicht volgt hier:

Daar werd dan toen een huis gebouwd
Dat men als 't klein begin beschouwd
Van' hucht dat, slikkerig en gering,
Den spotnaam Slikkendam ontving.

't Bleef jaren lang nog arm en klein,
Beschouwd als nietig, 't volk onrein,
De naam niet waard van dorp of hucht,
En die er woonde was berucht.

Het gedicht gaat dan in drieentwintig coupletten verder met lofuitingen op Stellendam, dat het wel klein was - maar toch zindelijk en rein - met vruchtbaar land - veel middenstand enzovoort.


14 jul, 20:19
Maja Groeneweg-Boshoven

Maja (152)
vandaag, 19:06
weer je dat ze aan deze kant van het water nog nooit van een PZ dilpoma hebben gehoord.???????????


14 jul, 18:46
even een reactie op de krabbel van marielle waarin ze zegt dat de jeugd tegenwoordig asocialer is dan in haar tijd . vind ik niet. heel veel ouders hebben geen tijd en zin om hun kroost een beetje te sturen en die overbekende spiegel voor te houden en waarom niet ze heeben het zelf errug druk met hun werk en sportclubje en sociale leventje (op zich niets mee )uit ervaring weet ik dat de jeugd van drukke ouders zich in een verdomhoekje voelt gedrukt en op een negatieve manier aandacht gaat vragen en de mensheid heeft al zoiets als ze een paar pubertjes bij elkaar zien staan oh daar staan er weer een paar laten we alvast de politie maar bellen want als er eens wat gebeurt,nee als je normaal doet doen hun dat ook en ze vinden het over algemeen best wel leuk als je een praatje met hun gaat maken en nee dan moet je beginnen te vragen of ze hun huiswerk hebben gemaakt of wie die scooter heeft betaald want van dat soort vragen werden wiij toch kriegel? behandel die luitjes gewoon het zijn toch geen paria,s excusses aan degene die zich aangesproken voelt maar hopelijk ga je eens nadenken


14 jul, 10:09
Mijn bericht op de hyves van Flakkee Nieuws!

Heb een blog geschreven over Stellendam daar zitten tot nu toe 50..... reactie's op van (oud) Stellendammers hoe zij hun jeugd hebben ervaren!


14 jul, 09:57
Priscilla Markus

Priscilla (17)
vandaag, 08:41
Hai Peet,

Je vroeg of ik wilde reageren voor je blog over Stellecity. Is voor mij 12 jaar geleden en ik moet dan ook heel diep in mijn geheugen graven en heb er het hele weekend over nagedacht...of de inspiratie wilde komen en die is nu gekomen...

Ik heb op 'Het Kompas' een verschrikkelijk leuke schooltijd gehad en herinner me dan ook nog juffrouw Soeteman, die altijd aan mijn rechteroor trok als ik niet luisterde en juffrouw Tanis die heel lief was. Die tijd heb ik goed doorlopen. Ook kan ik me nog een klassefoto voor de geest trekken waarin ik in een raar overgooiertje zit, met een palmboom op mijn hoofd (zo'n staartje opzij van mijn hoofd) want dat was zo in die tijd.

Verder herinner ik me van groep vier nog de aap/noot/mies/peer die je dan hardop voor moest lezen en het telraam van groep vijf.

's Zaterdags ging je 'vaste prik' naar 'de Kreek'en dan moest ik met laatste bus van half één thuis zijn en ik heb heel wat 'kreekmuntjes' verzameld.

Bij de gym (waar ik een bloedhekel aan had) stond ik altijd achteraan met zo'n stom gympakje aan!

Toen kwam de zwemles bij het zwembad en ging ik met kurken in het grote bad en kreeg ik op den duur mijn PZ-diploma bibberend van de kou en apetrots natuurlijk.

Word vervolg...


13 jul, 10:34


R&BMusic.nl powered by John (270)
vandaag, 10:31
Als we iets voor de jeugd kunnen doen, kan je op me rekenen hoor! Ik help graag mee me inzetten voor onze jeugd!


12 jul, 23:37
Tuurlijk wil ik reageren...

Stellendam is voor mij 20 jaar al geleden he...Ben langzamerhand al een echte Dirkslander.

Maar Stellendam is vooral voor mij mn vader en moeder
Maarten wooninginrichter ..drogist en nu taxichauffeur en Ali(l) Kapster
Die me met veel wijsheid en liefde op hebben gevoed..dat viel niet mee Groot respect

-het zwembad met ruitjes in je billen omdat je altijd te dicht bij de kachel stond
-Jan de bakker met het allerlekkerste brood
-zuster Wilhelm met al haar katten
-vlaggetjesdagsuper genieten op zo n kotter

-de CNS (waar ik een geweldige schooltijd heb gehad)
-boerderij van der Vlught (waar ik bijna woonde)
-idd Het bushokje (waar ik van mn vader niet mocht staan)
-mn gereformeerde Kerk(heb het altijd een prachtig kerkje gevonden met lieve mensen)
-Sleetje afdalen van waar nu de nieuwbouw staan
-Marja en Wilma Grootenboer tweelingniet uit elkaar te houden zelf voor mn moeder niet
mn eeuwige vriendinnen
-de Purol
-Schaatsen op de haven..(groter plezier kon je mij niet doen)
-Delta Flora

-Komt nog meer bij ga er nog even over nadenken


12 jul, 20:04
Stellenndam hyves er waren er 2 maar ze gaan fuseren. De hyve van "het herdenkingsbeeld ramp"' stopt en de hyve met "het bebouwdekombord" gaat verder. Ik had beide beheerders gevraagd of dat deze fusie mogelijk is want 3 kerken 3 scholen 2 vrouwenverenigingen en 2 hyves waarom? Stellendammmers United! Nu hier onder nog een reactie op mijn blog van de hyves die gaat sluiten!!!

De plaats die ik 34 jaar verliet om bij mijn geliefde te gaan wonen. Waar ik gevoetbald heb van mijn 10e tot mijn 18e. Mijn kicks aan de wilgen hing en ze na 27 jaar weer opzocht om weer te gaan voetballen. dat nu nog steeds doe en zocht naar leeftijdgenoten bij Stellendam die dat ook nog doen. Dat ik er geen meer kan vinden die nog een balletje trappen. Waar zijn ze gebleven de legendarische voetballers van weleer. Chris Rood. Jan van de Ree, Jan van Soest, Arie Bakelaar Wennie van Veen, Paulie Nachtegaal, Thijs Jansen. Hans van Dam, Herbert Grotenboer Rinus Kievit en nog wel meer waarvan ik de namen al ben vergeten.Waar ik ging vissen aan de buitendijk, nu Grevelingenmeer. Waar ik ging vissen aan het zuiderdiep of op de kop van de haven bij het rooie licht. Voetballen op het schoolplein waar dan de bal steevast in de moestuin terecht kwam. Als je snel was over het hek de bal pakken en anders ging het mes erin. Of waar Eendenburg je kwam storen en je de bal in moest leveren. Waar je zaterdags uitging naar Ouddorp. De laatste bus om 22.20 uur ging. Je dan om half elf weer op het dorp was.Nog even naar de frietzaak en dan naar huis. Zondagavond bijeen kwam op de Voorstraat om over de gespeelde wedstrijden van AJAX en Feijenoord te praten. Was vroeger dan alles beter..... Ik denk het niet, tijden veranderen mensen meestal niet.


Shanna (46)
12 jul, 18:02
Stellendam is voor mij:

mensen:
vooral mijn man en (schoon)fam. van Lenten

bedrijven:
COAS: mijn eerste echte baan, ontmoeting met Stellendam en zijn inwoners, wat mij mijn man heeft opgeleverd en wat het als redelijk klein bedrijf erg goed doet. Daar waar ik voor het eerst het Flakkees hoorde praten, leerde dat ik 'een overkanter' ben en altijd zal blijven;-) maar waar ik vooral zoveel geleerd heb.
Molen: dit omdat dit bedrijf tegenover ons huis stond en voor mij vanaf dag 1 symbool staat voor de Stellendamse garnalen en dus oer Stellendams is.

Leed:
overlijden binnen de fam
de verdrinking van Arjen (Ai?!) de kolenboer, die altijd op zaterdag bij ons aan de overkant met iedereen een praatje wilde aanknopen
de gasexplosie op de Molenkade
de velen ongevallen op de polderweg, met name die waarbij de heer de Blok (vader van mijn man zijn werkgever bij COAS, en tevens fam. van hem) kwam te overlijden. Dit niet zelf meegemaakt natuurlijk maar ik ken het verhaal.

Lief:
gezin
fam.
vrienden en buren

Plekjes:
Molenkade: daar waar ons huis staat, de molen, mijn schoonvader (in zijn jeugd) heeft gewoond, mijn man een blauwe maandag garnalen is wezen pellen en waar hij met zijn band heeft geoefend (bij onze buren Groos), daar waar we veel verbouwd hebben, lief en leed hebben beleefd en daar waar we oud willen gaan worden. De Molenkade is ook de haven waar vroeger de vissers (zoals mijn schoonvader) aankwamen, waar mijn man vroeger soms ging snoeken, waar ik en zijn dochter bramen plukken en waar we vorige winter konden schaatsen.
http://www.viperappie.nl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=68:lang-geleden&catid=41:nieuws&Itemid=54

Kortom: Stellendam is voor mij vooral de jeugd van mijn man, de verhalen van mijn schoonfam. en mijn toekomst.

(is het zo goed Petra...ik woon er tenslotte nog maar 4 jaar en om eerlijk te zijn had ik daarvoor nog nooit van Stellendam gehoord )

11 jul, 19:39
Let op op deze reactie zal ik steeds de reactie's op de Stellendam hyve waar ook de blog Stellendam (alleen het openingsstukje) staat copieren!


Diane (127)
vandaag, 19:27
kledingshop Joke van Weezel mag niet ontbreken in het rijtje hoor!!

ROON (541)
vandaag, 18:57
Houd er wel rekening mee - maar laat je daar niet door weerhouden - dat deze blog na het uitrazen (2050????) naar het streekarchief gaat!


Petra Roon

ROON (541)
vandaag, 18:56
Let op alle 50 en meer reactie's staan op onderstaande pagina maar natuurlijk mogen de mensen die geen lid zijn van mijn hyves met ALLE plezier hier reageren!

http://roon65.hyves.nl/blog/35445623/Stellendam/uG04/


11 jul, 18:53
Wow kan't niet geloven dat hij zo iets liefs doet voor ONS!

PATRICK ZOON
Titel: mededeling met betrekking tot de stellendam hyve.
Aan:
roon65

Verstuurd via: stellendam
geachte leden,

graag zou ik jullie willen vragen om op de blog van petra te reageren als jullie dat nog niet gedaan hebben.

Petra heeft een blog opgesteld waar ze graag iets in terug wilt zien over jou relatie met stellendam ...


ook wil ik jullie bij deze verzoeken de site zo leuk mogelijk voor iedereen te houden en niet de hyve te gebruiken door het plaatsen van open benen door ongelukken met scooters en dergelijke..

de stellendam hyve is voor zo ver mogelijk een hyve die bedoeld is om oud stellendammenaars en huidige stellendammenaars te voorzien van de laatste informatie omtrent stellendam en oude geschiedenissen..

EN DUS NIET!! VOOR OPEN BEENWONDEN MET SCOOTERS EN DERGELIJKE ONGEVALLEN.!!


IK HOOP MET JULLIE ALLEMAAL HIERVAN EEN LEUKE HYVE TE MAKEN EN DAT JULLIE OOK MENSEN EROP ATTENDEREN DAT DEZE HYVE BESTAAT, ZODAT OOK HUN HIER ALLES OP KUNNEN BEKIJKEN EN HUN REACTIES HIEROP KUNNEN GEVEN..


tot nu toe enorm bedankt .. want het aantal leden is aanzienlijk vermeerderd de laatste tijd..

---------------------------------------------



PATRICK ZOON
Titel: meer winkels en meer vertier voor de jeugd op stellendam
Aan:
roon65

Verstuurd via: stellendam
hallo allemaal..

graag een verzoek om eens op de nieuwe blogs te reageren ....

op die van petra en die van mij..

meer winkels en meer vertier voor de jeugd

Reacties

John Rietdijk

R&BMusic.nl powered by John (270)
vandaag, 10:24
Ik wil me wel inzetten voor de jeugd hoor! Als ik iets kan doen, graag!!!

Karin

karin (314)
vandaag, 09:02
is een leuke optie,dat terrein tegenover van zielst,maar daar gaan ze september bouwen.is niet van de gemeente.ik zou zelf gedacht hebben de ruimte op de ijsbaan meer gebruikt gaat worden.een jeugdhonk of zo.mischien een idee?nu word dat alleen in de winter gebruikt als er ijs ligt.is toch ook zonde.enne....slopen omdat je,je verveelt is natuurlijk geen optie he.en als je dat toch wil doen....begin dan bij de auto van je ouders!!!!!


oja...iets met muziek??optie??band vormen en speulen !!!!!!gitaartje drumstelletje enz enz.wie weet heeft iemand nog iets liggen op zolder wat gebruikt kan worden!!
John Rietdijk

R&BMusic.nl powered by John (270)
gisteren, 22:36
Zo is dat!
Kom maar op met die plannen, dan maken we er wat van!!


Vlieger Zanger Entertainer CJ Sunset
Hoi allemaal...

Er wordt steeds geschreeuwd dat er in Stellendam niets voor de jeugd is.
Dit is al heel lang zo.. en niet van de eerste dag...
Toch zullen de jeugdigen dat vooralsnog dit bij zich zelf moeten gaan zoeken...
En nu niet gelijk boos worden maar lees mijn verhaal maar eens...
In mijn tijd..was er ook al niet zoveel..
Gelukkig had ik een oma die beheerster was van het Haegse Huus...
Naast bruiloften en partijen en andere aangelegenheden hadden mijn opa en oma al gauw in de gaten dat er ook dingen voor de jeugd georganiseerd moesten worden...
In samenwerking toen met het Rode kruis werd er 1 x in de maand op zaterdag's wat films georganiseerd.
2 films 's middag's voor de wat jongere jeugd en 'savond 2 films voor de oudere...Topfilms voor die tijd
Voor toen was dat jofel(cool)....
Maar daar bleef het niet bij want we wilden toch ook net als overal in Nederland wel eens kunnen dansen , en chillen.. met de meiden,en een biljartpool kunnen schieten,tafeltennisen etc...
Met een aantal jongeren (van toen)onder elkaar (en wat oudere)hebben we toen in 1978 een disco-instuif opgericht.
..onder de naam disco-instuif Utopia...
Elke zaterdagavond hadden wij de beschikking over de grote zaal en de hal van het haegse huus...waarin we dan deze instuif hielden..reuze gezellig...(en natuurlijk de labamba)
We vroegen daar een kleine entree voor en werden gesubsidieerd door de gemeente...
We hadden een ledenlijst met pasjes en toezicht..
Wij moesten dus zelf wat gaan beginnen want van de gemeente hoef je dat niet te verwachting...wel komen ze je tegemoet als je een goed plan hebt..
Maar nu komt het id zoals Marielle al iets verder aangaf...de jeugd van tegenwoordig denkt alleen maar aan chillen en een jonko roken en het liefst slopen...maar gezamelijk de schouders onder iets steken is niet meer van deze tijd zou je haast denken...
Jammer Folks er zijn nog steeds mensen die best wel iets voor de jeugd willen doen..maar het initiatief zal zoals John al zei bij jullie zelf vandaan moeten komen..
En id de jeugd in Hokjes stoppen buiten dorp is helemaal geen optie ook als het licht dan ook nog eens jullie avondklok moet zijn bezopen vind ik dat...
En Ok er zijn ook zat volwassen die nergens tegen kunnen en alles afkeuren ...dat zijn de zeikerds die heb je nou eenmaal ook , alleen beseffen ze niet dat ze vroeger ook jong zijn geweest...

Dus Jongeren kom op met een goed plan..er zijn best nog wel wat ouder jeugd die jullie kunnen steunen mits je met iets goeds komt wat uitvoerbaar is...


vandaag, 21:02


Daan Van Hilten

Daan (110)
vandaag, 20:08
Stellendam is inderdaad zo saai!
Gaan ze een hele school slopen voor bejaarden huizen! TE ERG VOOR WOORDEN!!!!

Bij de houten fietsbrug waar ze bruggen mag best wat gebeurden!! meer bankjes enz. zou makkelijk zijn!! Iedereen moet op die gore algengrond zitten! Laat die gemeente toch is een kijkje nemen! Dan zien ze (hopelijk) meteen wat er mis is bij bijvoorbeeld een fietsbrug. Zelfs bij een fietsbrug komt niks te staan. Iedereen betaald belasting voor niks!! Ik had het heel anders aangepakt als ik bij de gemeente zat!
Patrick Zoon

PATRICK ZOON (359)
vandaag, 19:12
een sportschool komt er kevin.. waar de mavo gestaan heeft komt een kleine sportschool. maar wel groot genoeg zeggen ze.. en de jeugd gaat echt niet 7 dagen in de week in een sportschool hangen..


zoals hierboven in de reacties staat. ...

mensen laat een idee achter hier.

zodat petra en ik dat kunnen indienen bij de gemeente.


ROON (541)
vandaag, 09:29
Ik denk dat er ook eens goed moet worden nagedacht over op wie je stemt! Als de S.G.P. zo groot blijft dan zie ik op korte termijn weinig verbeteringen. Neem dus zodra je 18 bent deze overweging mee naar het stemhokje! Geen 18? praat met je ouders ook zij zijn jong geweest en kampten met de zelfde problemen. En denk erom wat betreft vernielingen ook dit is van alle tijden. Je word vaak niet door een eerlijke wagen overreden in het leven! (Niet dat ik vernielingen aanmoedig maar ook ik ben geen heilig Roontje geweest).


R&BMusic.nl powered by John (270)
gisteren, 23:35
Auto's en andere dingen slopen is natuurlijk geen normaal tijdsverdrijf, in geen ene generatie en niemand anders verwijdbaar als de dader zelf.

Dat er in het dorp niets te doen is, heb je enigzins zelf in de hand. Het is altijd mogelijk om een officieel verzoek in te dienen bij de gemeente. e.v.t. gesteund door een volwassenen die de kar trekt.

Ik vind het achterlijk dat de jeugd wordt verbanen naar een kooi buiten het dorp en dat die zo geplaatst wordt dat de jeugd daar geen privatie heeft en ook nog eens een avond klok heeft!

Dus ik zou zeggen Jongeren, laat van je horen wat julie graag willen (in duidelijke taal) en laten we een officieel verzoek indienen bij de gemeente.
De geldpot moet nu tog leeg, anders gaat alles naar Middelharnis.


Kevin (38)
gisteren, 21:16
tijd voor een sportschool In stellendam!
Willemijn Achternaamloos

Will 'loves' Solo (308)
gisteren, 20:05
tis wel saaai in steldam!

maar gelukkig hep ik een verzorg knolletje
en voorderest is er niet veel te doen nee...

maar je mag ook nergens met een paard komen!!!!!

dat vind ik aso voor degenen die een paard hebben!

dusjaa...


PATRICK ZOON (359)
gisteren, 19:17
marielle bedankt voor je snelle reactie..


terrein tegenover VAN ZIELST en tegen de carpool. zet daar een buurthuis neer met vrijwilligers..

in rockanje tegen over de markt staat er ook 1 .. die draaid ook door vrijwilligers.. en daar gaat het ook en is zelfs midden in het dorpp..


en hier is NIKS


Marielle (139)
gisteren, 19:12
Aan de ene kant: je hebt volkomen gelijk...er is ook helemaal niks te doen hier in Stellendam.
Idee: buurthuis???

Aan de andere kant: de jeugd is een stuk asocialer geworden dan onze tijd.
Wij hadden onze hangplek in de speeltuin vroeger. Daar zat je met alle leeftijdsgenoten of we hingen op het Oranjeplein. Natuurlijk gebeurde er toen ook weleens wat, maar niet zo erg als nu.
Dan was het meer gezellig kletsen met z'n allen/busje trap oid...heb mijn jeugd ervaren als een zeer leuke tijd!!!!

Dus het ligt ook vaak aan de jongeren zelf. Ze moeten eens nadenken: wat zou jij er van vinden als ze later jouw auto vernielen oid...zoiets doe je gewoon niet. Leuk voor hun, maar een hoop narigheid voor een ander!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

------------


PATRICK ZOON
Titel: RE: vraag
Aan:
roon65
ja idd.. ik heb je mede beheerder gemaakt.. van de stellendam hyve..omdat jij je er zoveel mee bezig houdt..

maar verpest het niet want kan het zo terug zetten he...


maak maar eens een andere achtergrond..

heb aantal dingen die niet met stellendam te maken hadden verwijderd ( net als open beenwond) zielig maar niet juist voor op deze hyve,

groetjes patrick
---------------------------------------
Van: ROON
Datum: 2010-07-11 19:18:40
---------------------------------------
RE: vraag

Elk dorp heeft er een ik denk "internet" heb het ook al gezien!
---------------------------------------
Van: PATRICK ZOON
Datum: 2010-07-11 19:10:54
---------------------------------------
vraag

wie heeft de www.stellendam-online.nl


Patrick ik ben zeer vereerd zal mijn best doen geen onzin te schrijven/fotograferen


11 jul, 16:58
Reactie gevraagd aan Jurgen van Oostenbrugge ik denk dat hij over de muziek en het bedrijf dat zich richting Dirkslandse Sas bevind (weegbrug pallet's etc) een mooi verhaal zou kunnen schrijven. Ook vrouw van Ab van Lenten gevraagd als intredend Stellendammer om te reageren. Ook Catelijne de dochter van onze kapster Alie (die altijd daardoor goed op de hoogte was van nieuwtjes) gevraagd. We wachten weer af!)


Reactie Jurgen (ik zat er dus naast maar kan me herinneren omdat dit huis in mijn Astma collecte wijk zit dat hij daar toch wel vaak komt (en ik dacht ook achterin woonde) Maar kan me vergissen of zijn ouders wonen wel op dat terrein maar zijn niet de eigenaars?


Jurgen (271)
vandaag, 16:59
Ha Petra,
Ik ben niet die van de weegbrug en de pallets
Maar zal wel eens kijken of ik er wat tijd voor heb..

Compliment van een van onze vele lezers:

richting Dirkslandse Sas bevind (weegbrug pallet's etc) een mooi verhaal zou kunnen schrijven. Ook vrouw van Ab van Lenten gevraagd als intredend Stellendammer om te reageren. We wachten weer af!)


Reactie Jurgen (ik zat er dus naast maar kan me herinneren omdat dit huis in mijn Astma collecte wijk zit dat hij daar toch wel vaak komt (en ik dacht ook achterin woonde) Maar kan me vergissen of zijn ouders wonen wel op dat terrein maar zijn niet de eigenaars?

Schrijvers een compliment van een van onze lezers:

Sjouke (112)
vandaag, 17:14
Hoihoi,
Ik ben daar niet zo goed in (opschrijven). Ik ben beter in het babbelen maar succes ermee. Ik zit het allemaal met een glimlach te lezen.
groetjes Sjouke

Nog even bij Maja Troost polshoogte wezen nemen:

En zit er nog een deel 2 in van jou!? Denk het wel eh we hatochwelwatbeleefd in al die jaren zekeromdatje in ut gedeelte KOREA (zo noemde ze ut daar vroeger door de ruzie's vooral in de Kerkhoflaan-Haegsestraate) hebt gejeugd!


ROON (542)
9 jul, 21:38
Zag net een groepje jongens op de weg zitten, denk zal er eens bij gaan zitten. Paul Heijnen, Jaimy van Jan-leen Spuij, Bas Visser zijn zoon (neefje van onze beroemde Jan Visser I CAN FLY) en NN. Vroeg ik ben op zoek naar mensen van de STC en verhalen over jullie's jeugd, ik denk dat vooral Paul Heijnen mooie verhalen zal hebben. Hoop dat ze gaan reageren!

Met Jaimy zijn tante Petra, zus van zijn vader heb ik vroeger wat afgeschurkt bij de bushalte! s-Avonds om 18.00 uur naar papa Ai en moeder Rientje om Peet op te halen, we zaten zo vaak bij de bushalte dat Ai op een gegeven moment vroeg "zou je het bankstel niet mee nemen"!

9 jul, 14:29
Hai Peet,
Als je veel over de oudste bewoners wilt weten, moet je mailen naar Leo Akershoek. Hij is een expert in stambomen onderzoek, met name en speciaal van het eiland Goeree_Overflakkee.(vaak in smaenwerking met Renée Lijckenaar)
Zie zijn site Leo Akershoek Genealogie.
Deze meneer heeft voor mij en van mijn mans kant onze stamboom uitgezocht.

Groetjes Maja
9 jul, 11:13




Geschiedenis Stellendam 
Goeree en Overflakkee waren tot halverwege de achttiende eeuw twee afzonderlijke eilanden. In 1751 werd in opdracht van de Staten van Holland een dam tussen beide eilanden aangelegd, de Statendam.
Enkele decennia later vonden er inpolderingen plaats aan weerszijden van de dam. In een van die polders werd het dorpje Stellendam gesticht. Het is het jongste dorp van Goeree-Overflakkee. Visserij is een belangrijke bron van bestaan, en Stellendamse garnalen zijn een begrip.

---------------------------------------------------

Stellendam is het jongste dorp op Goeree-Overflakkee. De grond waarop Stellendam ligt viel pas in de achttiende eeuw droog. Rond 1220 moet er ongeveer op de plaats waar Stellendam nu ligt al een eiland, het Zomerland (Somerlant), zijn geweest . Bij een vermoedelijk tussen 1220 en 1226 geschreven manifest schonken Dirk en Alverade van Voorne een zeker elf gemeten aan de abdij ter Does in Vlaanderen. Al vlug daarna verrees ter plaatse een nederzetting met een eigen kerk.

Rond het einde van de 14e eeuw moet het eiland ondergegaan, of na uitmoering, zijn verlaten. Het groeide opnieuw aan: %u201Cden negenden dag in Sprokkele (februari) 1482 gaven Maximiliaan en Philips het schor en het uitgors uit tegen een erfpacht van 301 ponden ter bedijking tot een korenland aan Gerard van Abbenbroeck%u201D.

De bedijking vond inderdaad plaats en er werd opnieuw een kerk gebouwd, die in 1513 voor het eerst weer voorkomt. Kort daarna is Zomerland blijkbaar nogmaals verdronken: sinds 1516 worden van de kerk geen opbrengsten meer vermeld.

Op 2 april 1707 is er opnieuw sprake van een gors: een deel daarvan wordt voor 630 guldens verkocht aan de Domeinen van Holland.

Het ontstaan van het dorp kan gerekend worden vanaf 1782 toen ambachtsheer mr. Iman Cau het eerste huis liet bouwen. Vroeger werd dit gebruikt als raadskamer en dorpsherberg. Dit huis staat er nog. Hierin is %u201CHet wapen van Stellendam%u201D gevestigd. De stellingmolen van Stellendam, %u201CKorenlust%u201D, dateert uit 1857.

Rond 1800 verkeerde het dorp in een treurige toestand. De Voorstraat was een grote modderpoel. Eerst in 1803 kwam hierin wat verbetering door de aanleg van een keibestrating.

Regelmatig heeft Stellendam een strijd moeten voeren tegen het water, onder andere in 1808, 1823 en 1824 en niet te vergeten de watersnoodramp van 1953.

Tot 1819 behoorde Stellendam kerkelijk tot Goedereede. In dat jaar kreeg Stellendam een eigen kerk. Deze kerk is geschonken door de ambachtsheer: %u201Cter dankbare erkentenis voor het welgelukken van het bedijken dezer polders alhier ter plaatse, waar voorheen de zee stroomde, door derzelver descendenten, ter eere Gods en ten dienst der Hervormde gemeente van Stellendam%u201D. De eerste steen is gelegd op 20 mei 1819 door mr. J.J. Cau. Op 2 juli 1820 werd de kerk ingewijd.

In 1865 is op de plaats van een afgebrande meestoof de Gereformeerde Kerk gebouwd. Dit gebouw werd door de ramp van 1953 zodanig beschadigd dat in 1954 deze kerk werd herbouwd.

Stellendam heeft van oudsher te maken gehad met de visserij. Dit waren vroeger geen rijke jaren. Rond de 19e eeuw kon er nog wel eens flink verdiend worden aan de steurvisserij. In die jaren begon ook het thuispellen van garnalen. Dit leverde voor vele huishoudens een welkome aanvulling van het gezinsinkomen op. Inmiddels is het thuis pellen van garnalen al vele jaren niet meer toegestaan.

De watersnoodramp van 1953 heeft Stellendam zeer hard getroffen. De verwoesting was enorm. Meer dan 50 inwoners van het dorp hebben deze ramp niet overleefd.

Het oude haventje van Stellendam deed vroeger dienst als thuishaven voor de vissersschepen en voor het verladen van allerlei landbouwproducten. Zoals in meerdere plaatsen op Goeree-Overflakkee had Stellendam ook zijn beurtschippers. Door de uitvoering van de Deltawerken is alle bedrijvigheid rond dit haventje komen te vervallen.

1765 dus bestaan we in 2015, 250 jaar FEESTJE!







Overname Statendam (1765)
archiefvormer:Generale Dijkage Stellendam
ontstaansdatum:1765
archief:Generale Dijkage Stellendam
toegang:Generale Dijkage Stellendam
toegangsnummer:
inventarisnummer:1
depot: Streekarchief Goeree-Overflakkee
url:

In 1751 werd in opdracht van de Staten van Holland een dam aangelegd tussen de eilanden Goeree en Overflakkee, de Statendam. De dam had veel te lijden van stormen en ijsgang. De uitgaven om de dam te versterken zouden zo hoog oplopen, dat de Staten serieuze plannen hadden om de eilandverbinding op te geven. In 1765 werd de dam door een aantal particulieren overgenomen.



P.s.:
Ik heb contact gehad met Jan Both van het Streekarchief hij zou de datum checken en een lijst opzoeken met eerste bewoners van ons dorp, want volgens mij waren die Roonen bij de eerste zes familie's! En als het jaartal klopt 1765 dan bestaan we in 2015, 250 jaar, dan speel ik dit door aan de Oranjevereniging (Iman Holleman) FEESTJE!!!!!

ALS DEZE BLOG OVER STELLENDAM IS UITGERAAST GAAT ER, NA OVERLEG EN GOEDKEURING SCHRIJVERS (geef bericht als je als schrijver daar moeite mee hebt), EEN COPY NAAR HET STREEKARCHIEF!!!!!!

Op Stellendam kennen we twee grote bouwbedrijven, Han de Blok en de Gebroeders van den Nieuwendijk, natuurlijk zijn er nu veel meer maar dat waren toch de bouwbedrijven die de meeste van de woningen in Stellendam, die voor een groot deel ook weer al weg zijn, zoals b.v. nu de Haegsestraat die bij mijn weten door de gebroeders is gebouwd, verantwoordelijk zijn. Ooit dacht ik dat de gebroeders een fusie hadden aangegaan met de Fa. Breen. Kom van Goedereede terug en zie een bord langs de weg staan apen van Stellendam (en dan een vork, lepel, mes logo) naar links, maar bij "navraag bij Jeroen" bleek het een wegbewijzering te zijn waar mee geknoeid was. Ze hadden namelijk de ''t en de W van het woord het Wapen van Stellendam er af gehaald! De klant van Jeroen die aan de bar zat was de eerste die het grapje begreep, dochttattieomrolde!



8 jul, 19:29

Foto is nu iets groter!





8 jul, 19:14




Deze foto kreeg ik van de week van een collega die allang niet meer hier op t durp weunt.
Hij is gemaakt op de trouwerij van een juf. Ik herken de juf met het papier in haar handen dat is Juf Mechielsen - Varkenvisser, de juf die er naast staat moet bijna zeker juf Tanis (de enige echte zijn en ong. in t midden van de foto staat nog een juf met donker haar dat is juf Arensman, dacht ik.
Zijn er van jullie nog die mensen (kinderen) van deze foto herkenen en is er iemand die precies weet waar en waarom deze foto gemaakt is?


8 jul, 15:23
Onze eerste Stellendammer met een andere huidskleur is denk ik Walther Kruik (Afro-Stellendammer) geweest, alhoewel volgens mij zit er op de video over Stellendam 1971 op de C.N.S. ook al een kindje met een andere huidskleur, later kwamen de familie's de Faria, Roekalea en Djekdjeursi vanuit Suriname naar Stellendam. Ik zie nu ook mensen uit Afghanistan, Somalia en Irak maar hier intergreren ze goed! Kinderen gaan naar school papa mama gaan werken voor niveau 3 (op school en ook bij ons op de Mekkerstee) zitten in verenigingen (kerk) doen goede dingen op scholen. Maar hebben ook van binnen veel verdriet en trauma's! (Let's be carefull). Verschillende kinderen zijn hier via adoptie meer dan welkom geweest! Meiden van de familie de Faria zijn zelfs met Stellendammers getrouwd en het valt me al een hele tijd op dat ze een groot deel lichter van huidskleur geworden zijn door de jaren heen. (Schientutsunnetjetochnetietsteweinighier,dastochweerweljammer).

Helaas werd er door Stellendammers ook
- Incest gepleegd (zelfs met dochter jonger dan 4? jaar)
- Verkrachting en aanranding (o.a ik zelf) veroorzaakt
- Gestolen (zelfs elkaars was en tijdens de ramp door o.a. de brandweer huisraad en wat denk je als er bij Sandra Janssen en mij in de zelfde nacht E.H.B.O-koffers uit de auto's worden gestolen en er bij mij in de straat een ruit is ingegooid, dat dat geen Stellendammers zijn geweest?) vernielingen (vooral de bloembakken op het Oranjeplein hebben het vaak moeten ontgelden), inbraken, brandstichtingen, jatten van beelden uit tuinen etc.
- Zelfmoord (meestal door verdrinking)
(Moord? ik weet er niet van maar .......maar als ik zo door ga....(nee schrieftochduwaerheit!))
- Stellendammers verraaden (N.S.B.-ers)
- Koppen oranje gemenied (na de oorlog bij dames die het met de moffen hielden).
- Gevochen in mijn tijd met vooral Hellevoetsluisenaars, daarvoor was het Ouddurpers, Goereeers. maar ik kan me als kind ook nog wel vechtpartijen herinneren tussen Stellendammers en zelfs straatgenoten/buuren!
- Joy Riding (b.v. ik op mijn 15e met een motor en Paul Heynen met een auto die er zelfs het nieuws mee haalde)
-Grote (gezins) ruzie's gezocht en elkaar vrot gescholden toen de Nederlands Hervormde kerk ging splitsen (heb Uw naasten lief) Ik als niet christen vond dit een grote SCHANDE en begreep er niks van, behalve dat de grootste groep de o.a. homosexuele mens niet wil accepteren SCHANDE SCHANDE SCHANDE. 1 BIJNA LEGE KERK EN 1 WINKEL OMGEBOUWD NAAR KERK die ze het huis van god noemen Beth El (Beth is huis El is god) Nou ze hadden er beter het Engelse woord Battle van kunnen maken. (Had er eens een aanvraag voor een Moskee moeten komen in een winkel op onze Voorstraat!)

Ook aan het reddingswezen, ramp, oorlog en de visserij zijn we mensen verloren.
Vroeger kwam de melding mondeling thuis, toen werd het een kaartje, toen werd het het oude gedeelte wat een kaartje kreeg en tegenwoordig moeten we het hebben van de sociale controle en Ons Eiland of het Eilanden Nieuws om te weten voor wie de klokken luiden. Want de grote kerk luid voor iedereen die hier begraven word, ongeacht religie! Luiden doen we ook voor kerkdiensten en om 12.00 uur en 20.00 uur! Jaren een brandmelder gehad (zodat de vrijwillige brandweer van ons dorp snel ter plaatse was, waar je een ruitje kon inslaan). (Nu 112). Nu wel overal op Stellendam A.E.D.'s voor een betere reanimatie. Eens in een maand, de eerste maandag, gaat het luchtalarm nog af, maar deze test (kun je horen aan het aantal keren en de manier hoe die loeit) is gelukkig in heel Nederland.

Een positief karakter eigenschap is zeker dat we altijd op tijd zijn! Hoeveel keer dat ik dat al niet gemerkt heb in mijn leven! Wij komen liever een kwartier te vroeg als vijf minuten te laat. (Mooi voorbeeld daarvan zie ik sinds de fusie van het Rode Kruis van Stellendam Goedereede en Ouddorp)

De Botlek en de Europoort hebben graag Flakkeenaars en daar werken zeker heel veel Stellendammers omdat ze hard werken!

Illegale zenders en bakjes zijn niet meer van deze tijd denk ik? (Alhoewel de buurman van mijn ouders zend nog altijd!) Antenne's zie je ook niet meer op de daken en gas is er volgens mij al sind 1973, ik zat voor de kachel in de achterkamer toen het kwam! De wasmachine zien komen, ma deed alles drogen aan de waslijn met een handdraai2rollendroger voor de eerste wrong die ook op het zwembad stond voor je badlaken. (Niet te vergeten die kachel op het zwembad in het meiden hok waar half Stellendam zijn billen aan verbrand heeft, was een gratis ruitjes patroon!). Ik mis ook het sigaretten apparaat op de Voorstraat. Verschillende garage bedrijven zijn hier vertrokken. (Piet van Splunter, Eendrachtsweg en Joop van Geest wou zeggen op de achterweg maar die "hebben" we er zoveel in de Stellendamsmond dat ik maar eh Mr. Iman Caustraat zeg? en natuurlijk op de Meulekaaije in de schuur van Andries Janssen, garage Stellendam). De oude generatie Stellendammers praat ook nog over "buurtjes" die er geweest moeten zijn (geloof wat nu kruising Voorstraat-Schoolstraat en kruising Voorstraat-Wilhelminaweg en ik vermoed ook Voorstraat-Deltastraat is maar toen was het natuurlijk 1 rij de Voorstraat, maar die zijn met de ramp weggespoeld).


8 jul, 11:20
Nieuwe Poll aangemaakt:

Hoe gaat ons nieuwe bejaardenhuis heten op Stellendam.

Ben zeer nieuwsgierig wat er komt???!!!
8 jul, 10:59
You Tube
De ijsclub achter de bushalte. (Trouwens bushaltes zijn er nog al wat bij gekomen, vroeger alleen de Voorstraat-Eendrachtsweg met zijn hangjongeren). Zomers ons voetbalveldje en s'winters onze schaatsbaan! (John hier was ongeveer de koeienpit ietsje meer richting de bushalte). Vroeger en nu nog steeds word er gereden op de oude Haven!
Zie in het filmpje ook mensen van de Oranjevereniging. Ook zij dragen mee aan de "feestvreugde" op Stellendam zoals ook de middenstandsvereniging (zomerbraderie kerstmarkt en Stellendamse dagen ook de sponsering van actieviteiten mag niet vergeten worden en wil dan toch zeker even de Rabobank noemen!) Sparen doen we ook veel bij John de Wit (ook zijn we daar bijna allemaal verzekerd) en de Boerenleenbank (RaBo).

Mooi is ook dat je door de voorzitter van het "Ieskot" goed Flakkee's kan horen! Ikzagealtiedspreekjemoerstaal! Kan me nog herinneren toen ik op de Maasvlakte werkte dat mijn baas tegen me zei spreek Hollands ik zeg nee tegen Flakkeenaars spreek ik geen Hollands want dan kotsen ze me uut!

Hangjongeren:
- tot ongeveer 1970 liepen ze over de Voorstraat (en werd er op het kerkhof iets anders gedaan als "rusten" alleen. (Info van de vader van de vader van de Jump In zoon).
- na 1970 bij de bushalte Eendrachtsweg-Voorstraat (Ooit daar nog een met een motor toen ik 15 was een auto geramt, foei Peet)
- Nog een tijdje op het Oranjeplein
- na 2009 de Kooi op de schaatsbaan-zwarteweggetje-Stellebos (Stellebos 1978 ontstaan volgens mij) met camera's. (Waarom iedereen moet toch de kans krijgen om zijn grenzen te verkennen, je ziet op het dorp vooral bij de christelijke jeugd dat als ze een maal onder de vleugels van pa en ma uitkomen, dat het gedrag veel extremer is als ze niet hebben leren omgaan met hun eigen natuurlijke grenzen. Mens moet kunnen schurken in zijn leven!).
 Zo vader, zo zoon!

8 jul, 10:16
Maja niet alleen geiten stonden bij ons aan een pin vast ook Jan van Damme (nu de eigenaar van Doe/hout- weet ik land) stond vroeger aan de diek vast voor het huis van zijn moeder. Hij dacht dat mijn opa van Seters Sinterklaas was want als hij thuis was van het vissen zat opa altijd op het dak om aan zijn antenne te draaien! Jan is later wel een behoorlijk goede motorcrosser geweest!


8 jul, 10:10
Hallo

Hebben we al Hen Polie gehad, met zijn rijdende winkelwagen?

Verder , als wij naar de meisjesclub gingen, in het kleine kerkje, was daar bij het kerkhof een gedenkplaat, voor alle slachtoffers die omgekomen zijn tijdens de watersnoodramp.
Als jong meisje stond je daar en was je trots aan het tellen hoeveel keer je achternaam erop stond. Niet wetende dat er zo'n verschrikkelijk gebeuren achterzit....
Dat het zo'n invloed heeft gehad op mij, wijst wel uit dat mijn kinderen,( die nooit in Stellendam geboren zijn, maar wel bij opa en oma op bezoek komen, weten wat de ramp in houd) van de watersnood afweten en dat zelfs mijn zoon vorig jaar een spreekbeurt heeft gehouden over de ramp van 1953.

Ook nog het planten van de bomen , wat nu een groot Stellebos is, maar wat toen kleine boompjes waren.
In iedergeval is dit tussen 1972en1978 geplant, wie weet nog precies wanneer.

Het was zelfs ook zo dat de zwemclub in de wintermaanden trainde in de gymzaal bij het Haegse Huus.

De geitjes, die bij de dijk stonden, waar nu de nieuwe dokter woont, werd ook regelmatig bezocht door de kinderen.



Zo af en toe komen er toch meer heinneringen naar boven...........


8 jul, 10:05
Ga eens even Google kijken wat ik nog boven water kan krijgen:

Boek
Titel Stellendam in oude ansichten
In oude ansichten
Auteur K. van den Houten
Editie 2
Uitgever Europese Bibliotheek, 1985
ISBN 9028832181, 9789028832183
Lengte 80 pagina's

Wikipedia
Stellendam

The town centre and the statistical district of Stellendam in the municipality of Goedereede.
Country Netherlands
Province Zuid-Holland
Municipality Goedereede
Population 3.470


Stellendam (51°W/ 8°N) is a town in the Dutch province of Zuid-Holland. It is a part of the municipality of Goedereede, and lies about 9 km west of Hellevoetsluis.

In 2001, the town of Stellendam had 3246 inhabitants. The built-up area of the town was 0.6 km², and contained 1311 residences. The wider statistical district of Stellendam has a population of around 3510.

Stellendam was a separate municipality between 1817 and 1966, when it became part of Goedereede.

Visafslag
Visafslag Stellendam B.V.
Waar: Stellendam, Nederland
Karakteristiek van de vloot: De vloot die aanlandt in Stellendam bestaat uit ongeveer 20 boomkor kotters. De vissers zijn niet alleen afkomstig uit Stellendam, maar ook uit Ouddorp en Goedereede. Maandagmorgen vroeg vertrekt de vloot naar zee om op vrijdagmorgen weer terug te keren.
Aanvoerdagen: Vrijdag
Belangrijkste vissoorten: Tong, tarbot, griet, schol, kabeljauw, wijting, poon, schar, bot, tongschar.

Muziek (Ook hier heeft mijn vader (op de beugel?) en neef Dick in mee gespeeld).

Op deze internetpagina(s) proberen wij u een indruk te geven hoe de vereniging van een kleine 15 muzikanten tijdens de oprichting in 1896, met veel ups en downs is uitgegroeid tot een in het gehele land (en zelfs daarbuiten) een zeer bekende naam die momenteel uit ruim 100 muzikanten bestaat en in de hoogste afdeling van de amateurmuziek speelt.

Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam, opgericht in 1896, bereikte in 1973 de 1e divisie (voorheen Vaandelafdeling) van de KNFM. Sinds 1981 heeft de vereniging bijna jaarlijks deelgenomen aan het KNFM topconcours, waar om de landstitel wordt gestreden. In 1983, 1989, 1997, 2000 en 2004 werd De Hoop KNFM landskampioen in 1997 werd met 173½ punt. een nieuw KNFM record gevestigd: nog nooit behaalde een fanfare op een KNFM Topconcours gehouden sinds 1958, zoveel punten (bron KNFM). In 2005 werden de Stellendamse muzikanten de allereerste Nederlandse Fanfare Kampioen, doordat de Nederlandse muziekbonden de handen in een hebben geslagen en een gezamelijk kampioenschap organiseerde. Wat betekent dat er inmiddels 6 landskampioen titels in de prijzenkast staan.

Het 7e landskampioenschap werd een feit met het behalen van het NFK landskampioenschap in 2006, en de 8e werd in 2007 behaald door voor de op één volgende keer de titel te winnen.
In 2008 nam het orkest voor de eerste keer deel aan bondsconcours in de Concertafdeling, in de schitterende concertzaal van Muziekcentrum Enschede behaalde het orkest 92,5 punten met de muziekwerken Waterman, Legend of the FLying Dutchman en To Vega and Back. Het aantal punten resulteerde in de 9e landstitel, omdat De Hoop ook nog eens het hoogst aantal punten van het gehele jaar in de Concertafdeling heeft behaald.
Verder nam men een aantal malen met succes deel aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade.
Momenteel telt de vereniging zo'n 115 leden, verdeeld over een seniorenorkest, een jeugdorkest, een big band, een dweilband, een Koperensemble en een amv opleiding.
Het seniorenorkest is inmiddels uitgegroeid tot ruim 60 personen.

Fanfareorkest De Hoop participeert in de door de overheid erkende gemeentelijke muziekschool De Deltastreek, waar rond de 60 leerlingen een gedegen opleiding krijgen o.l.v. volledig bevoegde leerkrachten. Een en ander is alleen mogelijk dankzij de medewerking en financiële steun van Burgemeester V.d. Velde en de gemeenteraad van Goedereede, waartoe Stellendam behoort.

Begin 1996 verscheen de eerste CD van Fanfareorkest De Hoop, nadat reeds in de tachtiger jaren een LP was uitgebracht. In 2004 werd in opdracht van UNISONO een concourswerk, Songs of Sorrow and Joy, uitgebracht van de Nederlandse componist Micha Hamel; een boeiende compositie, die speciaal werd opgedragen aan dirigent Arie Stolk en Fanfareorkest De Hoop, verder zijn er in 2008 nog twee cd's opgenomen. U leest er hier meer over.

Fanfare-orkest De Hoop is een toonaangevende vereniging in Nederland. Het is regelmatig op landelijke en lokale radiozenders te beluisteren en verzorgt premières van originele composities voor fanfare. Gezien de vele jonge mensen in het orkest is het logisch dat ook (recente) popmuziek, film en musicalmelodieën graag worden gespeeld.

Sateliet
http://marinas.com/view/overview/986_Stellendam

http://www.google.com/images?q=stellendam&hl=en&client=iceweasel-a&rls=org.debian:en-US:unofficial&prmd=ivm&source=lnms&tbs=isch:1&ei=tow1TOLRHJ-iOP7agOoF&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CBEQ_AU4Cg

Mooie foto's! De tweede link heeft ook foto's van ons oude tramstation aan de Voorstraat. Vanaf daar zijn ook de Stellendamse mannen na een "Rasja" achter een hek gezet en afgevoerd met de tram richting Meneersehooid en dan met de boot over naar Hellevoetsluis.
Volgens Martin is er onderandere inkwartiering geweest in het postkantoor op de Voorstraat! Sommige hebben inkwartiering voorkomen door te zeggen dat in hun huis b.v. Tuberculose heerste! Daar mostediemoffenniksvanha! Het wachtwoord in Nederland was Scheveningen. Dit kunnen ze i.v.m. de ch niet goed uitspreken (Sjeveningen)!

P.s. ik heb op mijn hyves een map Stellendam met allemaal oude foto's. (Map Rode Kruis foto's van heden) Ook bezit ik 2 digitale oude films over Stellendam maar heb moeten beloven deze niet te publiceren dus helaas!
8 jul, 00:20
Heey Peet, leuk de blog over de geschiedenis van Stellendam. Maar als NIET Stellendammer (oud Goeree-er), kan ik me er moeilijk een beeld bij plaatsen. bijv. "Speeltuin met achterliggend korenveldje"
Ik heb geen idee waar dat geweest zou kunnen zijn.
Kan er niet een kaartje bij voor de beeld vorming, met daar op de lokaties. Speciaal voor "de vreemde"

Voor mij was; Arie de olieboer ook een markant persoon! Wij thuis zeggen nog vaak; Ik bekeew het.
Dat zei hij een van de laatste keren dat we hem zagen. (Dronkig, maar ach, zo was hij!)

En Donny is niet de enige artiest/zanger, we hebben ook nog Cor Kardux (C.J. Sunset) een heel populaire zanger (met ook heel wat meer optredens, als Donny. Helaas!!)

Ik blijf de blog volgen, ben heel benieuwd naar Stellendam.

groet, John

De speeltuin was in de Haegsestraat aan de kant van het Haegse Huus wat nu Fresiapad is en daar aansluitend begon een groot korenveld! En John jij noemt niet Stellendammers "vreemde" maar de meeste intredende Stellendammers die niet van het eiland komen noemen we Overkanters (mensen van de andere kant van het water en dan bedoelen we specifiek eigenlijk nog aan de andere kant van het Haringvliet).

groet Peet


7 jul, 23:27
Ik zelf ben helemaal in stellendam opgegroeid.
mijn ouders komen uit hoeksche waard ofzo en mijn zus is daar ook geboren maar zijn later naar stellendam verhuist.

heel veel mensen lopen te zeuren dat stellendam een saai en dood is maar je moet het zelf ook leuk maken.
(niet dat de gemeente ofzo er wat aan doet maarja)

gewoon een beetje Chillen of een balletje trappen bij de kooi is echt gezellig.

Stellendam de beste


7 jul, 01:02
Inkomende gegevens over de speeltuin.
De speeltuin was ongeveer tussen 1970/1971 dicht en Izak van Es (van kruusjepik) heeft ook in de speeltuin gewerkt. Die deed ook wel eens verven en de speeltuin ging in het voorjaar open en na de herfst vakantie weer dicht!

Jaren was er maar een pedicure op ons dorp Mevr. Lenie Klink (van Jan Koeiestront ) Hoorde van Laura dat er nog een rijdende winkelwagen was maar zij zou zelf denken voor een stukje en dan vooral over de haven!

Tevens dit stukje naar Donny Bleumink gestuurd:
Zou jij als enigste zanger van ons dorp en als zoon van onze bakker een stukje op de blog over Stellendam willen schrijven!
Trouwens die Bakker daarvoor Jan Troost kwam ik veel omdat ik 4 jaar tijdens mijn huishoudschool tijd vriendin was met zijn dochter Petra. Een keer riep Peet de deur klemt dus je moet hem een zetje geven. OK ik was binnen alleen de deur zat nog dicht. Dwars door het raam! Peet van Damme kwam de ruit maken en noemde zich zelf toen een kruk op een kruk! De geur van de bakkerij (waar trouwens alle kinderen van de O.B.S. een keer mochten brood bakken en dit kunstwerk werd dan geetaleerd in de etalage) vond ik lekker maar Petra de dochter van Jan kon het wel schieten dat ze altijd naar b.v. Zeeuwse Bolussen rook
6 jul, 20:09
Zal Ella eens aanspreken over het E&T fonds... ze is nu mijn collega!
Was kapsalon de Jager op het Oranje plein..( met Rinus)


6 jul, 15:48
Ik realiseer me dat het gebruik van scheldnamen voor sommige lezers beledigend is. Maar ook dat hoort bij een dorp net zoals roddelen. Maar er komt altijd weer een andere roddel die de rest verstilt. Ik heb ervaren dat het roddelen ook overgaat in medeleven. Bijvoorbeeld als je in een ziekenhuis ligt of slecht nieuws hebt is de liefde van uit de bevolking zo groot (kaartjes soms met honderd en meer tegelijk en natuurlijk bij geboortes je kan de eerste weken binnen een uur geen boodschapje doen). Sociale controle! Ik weet dat er een hoop mensen het moeilijk vinden maar het heeft ook zo zijn voordelen. ZORG VOOR ELKAAR!

Bekende "T.V." Stellendammers zijn:
- Minister Ab Klink van Volksgezondheid is hier geboren.
- Jelle Visser internationaal verslaggever van het N.O.S. Journaal (zoon van Laurens Visser die zelf via het C.D.A. veel voor Stellendam heeft betekend. Andere zoon heeft in Brussel, Europees Parlement, voor mevrouw Maij-Weggen gewerkt die ik wel eens gesproken heb tijdens een bezoek met Vlaggetjesdag samen met haar man op Stellendam).

Mooie kopjes van Stellendam:
Ingrid Stieber (in en uittredend Stellendammer) o.a. reclame voor M en S mode en een soort vuilniscontainer (als ik me het goed herinner)
Vrouw van Jaap van der Bok is fotomodel geweest (dacht ik ooit eens langs mijn oren te hebben horen waaien)

Ik zal me trouwens eerst eens voorstellen, ik ben o.a. Peet:
-van Adrie (dien witten) van Pietje van dun blauwen Joost. (Was eerst een wit Joosje maar door de baardschurft werd het een blauw Joosje).
- van Marie van Coba van de Schuimer (heeft iets gezien wat niet door de beugel kon!)
- Nichtje van Meuhring (voetballer met kromme poten)en de Burgemeester (manier van lopen, beetje opschepperig maar dat hadieRoonenallemaele)
- En dan alles wat ik zelf niet weet!!!!

Zo dit gezegd hebbend ga ik hier onder een overzicht geven van alle verhoudingen op ons dorp:

Kankwelvluchte! (Naar de Rabobank of de Tennisbaan b.v. sorrykanknielateismunomRoonkantzaagikaltijd) Asieuswistwatikinaldiejaerenalsvriegezelgeziejeha


Klein tipje van de sluier uit het oosten die een nieuwe weg inslaat oplichte? Kwam ooit nog eens bij iemand over de vloer die vroeg: Peet ik hoor dat er op dit moment 4 verhoudingen zijn op Stellendam en ze wist er maar 3 of dat ik de 4de wist? Ik heb maar net geDaan of dat ik gek was marIkwistniehoekmunkoprechtmosthouwewantutwas: DUREIGEVENT. (Onder voorbehoud natuurlijk want ik heb het zelf niet gezien maar vele anderen wel?!)

P.s. wat zouden we denken van al die "trouwe huisvaders" die hun homo-contacten hadden aan de Damweg naast onze oude vuilnisbelt (Ook potloodventers in het Stellebos). (Als het allemaal waar is, want ook dit heb ik zelf nooit gezien op Stellendam, wel op andere plaatsen in de wereld (Cochem en Anwerpen) meegemaakt).

Dan kun je beter net als ik geen trouw beloven en vrijgezel blijven!


6 jul, 10:36
Piet Hoek met Jans van Kruisie (Troost) (van cafe het Kruisie in den Oostdijk) waren de eigenaars van het snoep winkeltje kruising Nieuweweg-Dreef (waar nu Monique Smit woont) volgens ma pa en haar verjaardagsvisite! Jan van Ours had ik al goed als schoenmaker. Door de smalle gang naar de achterkamer waar links in hokjes de gemaakte schoenen stonden herinner ook dat er een pot onder tafel stond waar hij in roggelde! Hij woonde op de Voorstraat ongeveer tegen over de bank (na Sprientje). Kasprientje van het snoepwinkeltje was de zus van Oma Roon. Als je daar binnen kwam door de gang was de toonbank aan de linkse kant! Allebei mijn opa's en oma's woonden op de Molenkade en die werd op vrijdag geschuurd onvoorstelbaar iedereen was dan zelfs de Molenkade zelf aan het zemen schuren vegen zo schoontjes ongelooflijk. (Als ik er nu met mijn collectebus van het Astmafonds voor bij kom (nu Nellie Keijzer maar vroeger organiseerde Pie van Huub Grinwis die net als mijn vader bij de woningbouw werkte de collecte) moet ik er vaak aan denken. Wat een verschil! Met de collecte kom ik ook altijd op het kamp altijd goed en gezellig even een peukje roken met bewoners en genieten van hun manier van inrichting van de caravans! (Ella en Teunis deden als kinderen de Molenkade voor het E en T fonds en Nellie die leverden het voor hunzelf in! ) Maliepaard de schoenverkoper zorgde voor de dames en ook heren op Stellendam voor zeer grote maten schoenen (ik zelf heb 43 maar er waren zelfs dames met 44 op Stellendam en mannen met maten ver in de 50. Webinnezekergrootgepootbieons?

Winkeltjes op het Oranjelein die ik me nog herinner:
- Woningbouw Beter Wonen
- Chinees Paulin
- Henk Noordijk
- Mevrouw van Seters en Lenie

- Schoenmaker Aren Jansse van Thijsie Dunderd
- Thijs Ixora
- Jan Dop
- Guus

- Plus Trommel en Tessemaker
- Kapsalon Rinus .....

- Jaap Boone
- Kapsalon Anneke Trommel en heel veel meer kapsters

- Dumppaleis o.a. Arjan Visser

- Ixora Met Atie en Thijs Troost en later Viskil

Jan van de Ree (pap) kwam 2 keer in de week bij ons de melk producten in het schuurtje brengen en ik vermoed ook dagelijks de schoolmelk. Kan me herinneren dat ze bij ons de emballage (gweunlegeflessen) gejat hadden maar dom genoeg bij Jan een paar straten verder hadden ingeleverd. Nou daar hebben de jeugdige diefjes van geweten want iedereen kent iedereen bij ons dus is hij eens even een praatje wezen maken met de ouders!

Stellendam heeft ook al jaren een koor Tante Corrie en Ome Ies zijn daar lid van geweest. Was voor mij niet weggelegd ik heb een zangverbod van mijn vader! Ome Ary jaren in de schaakvereniging gezeten en er word nu ook nog gebiljart en gekoersbalt (etc.) 2 vrouwenverenigingen (openbaar en een christelijke) Sparta gymnastiek er werd in de Mavo gevollybald en in het Haegse Huus de Rank of de Mavo werd er 2 keer per jaar bloed gegeven. (Dat mis ik echt het contact met de Stellendammers als Rode Kruiser hoorde altijd wel iets over iemand die "ergens" hulp mee nodig had). Ook word er al jaaaaaaaaaaren elk jaar een bejaardenreisje georganiseerd op Stellendam. Kerst word er door heel veel Stellendamers gevierd in het klein kerkje. Onze doden liggen al van oudsher op ons eigen kerkhof behalve de slachtoffers van de ramp die liggen in Rotterdam Kralingen (o.a. Oma van Seters haar moeder) en ik geloof ook op Melissant. Condoleren is erg veranderd door de jaren heen vroeger stonden de mensen gewoon thuis opgebaard en ging je naar de woning van de overledene waar hij of zij gewoon in de huiskamer stond. (Ik vind het tegenwoordig het condoleren een steriele bedoening en ze laten ook de kist bijna nooit meer zakken op een begrafenis met de gasten er bij) Lapjes om te tuinieren zijn altijd op plaatsen geweest waar later grote nieuwbouw kwam. Onze huisnummers zijn van Noord naar Zuid rechts even en van Oost naar West ook. We hebben een Koninklijkebuurt (Oranjestraat Beatrix Marijke etc.) een Viswijk (Botter etc.) Bloemenwijk (Azalea etc.)
Gerschenkenstraten (Haegse Kon. Hakon etc.) Houtenhuizen (Noorse en Zweedse) zijn na de ramp geschonken zoals ook het Haegse Huus (Den Haag)
We hebben ons eigen wapen met een zwaan. Zo who's next!
6 jul, 08:36
en Maja...Koninginnedag is hier nog steeds zo hoor!...met z'n allen zingen, spelletjes doen en versierde fietsen Dus kom eens langs!
En idd de zuiddijk, heb ik ook "leren" zwemmen en ook op de meisjes club van juffrouw Veldhuizen ben ik weleens geweest ondanks dat ik van "de andere kerk"' was, weet eigenlijk niet meer met wie ik dan mee ging...samen met Martha Koese geloof ik..Gingen vroeger samen ook elke week met een collectebusje langs de deur van de "Martha stichting" (leuke naam speling, maar ze mocht het niet zelf houden )


6 jul, 08:27
Ja idd, het gemeentehuis van Stellendam...en nog veel leuker..de muziektent daarvoor! optredens van de muziek en vooral 's avonds met koninginnedag er rond heen "hossen"
En over winkeltjes...natuurlijk Maliepaard maar ook achteraan op de Voorstraat ( tegenover Loef..die natuurlijk ook!), schoenmaker Jan.....( vannacht wist ik het nog) en op de achterweg Marie Oosters...op de Molenkade had je toch ook een soort snoep winkeltje van Kasprientje ofzoiets? Als vroeger mijn broer en ik bij "oma op de meulekae" speelden mochten we daar iets gaan kopen. En de andere oma woonde in de Nieuweweg en daar kochten we snoepjes in de winkel op het hoekje Nieuweweg-Dreef...hoe ze heette weet ik niet meer.
Op het oranjeplein..Henk Noorddijk en Guus niet te vergeten, en Dumpaleis natuurlijk! Goh d'r waren vroeger meer winkels dan gewone huizen geloof ik..
Groetjes


4 jul, 00:01
Je had ook nog de Kaardebol(of hoe schrijf je het) waar je bol kon kopen en andere handwerkatributen, evenals berta? op de voorstraat.

Ook had je Henk keizer nog, met jasper de fietsenmaker.
Daar reed ik als klein meisje onder de diek bij Peet van Damme, ik keek achterom en reed zo van achteren bij Jasper tussen de benen.en die man was al zo groot..heb maanden niet meer in de winkel durven komen!
Verder, ik noemde hem net al de houthandel van Peet van Damme.wat rook het daar lekker naar hout.
Kom je ook zalig spelen met mijn zus en Jan
Wat ook altijd leuk was en ik nu ook nog steeds mis:
Koninginne dag, met zijn allen zingen, spelletjes doen en de versierde fietsen!
De zuiddijk waar we altijd gingen zwemmen, als klein meisje....
Meisjesclub met juffrouw Veldhuizen, wat kon zij mooi vertellen! Als je kans had verstoppertje spelen(de preekstoel.?)
Zo zie je er komt steeds meer naar boven!


3 jul, 17:47







Mijn kans waar genomen op de Zomerbraderie kwam de beste voetballer van v.v. Stellendam ooit tegen n.l. Gommertje van Lenten en twee oud keepers zaten op het Roonenpleintje. Adrie Roon en Woud de Vogel en natuurlijk mensen uitgenodigd die hun verhaal kunnen vertellen o.a. Ruud Troost die van de Hoop, K.N.R.M. en hij noemde nog een club oh ja ik geloof de padvinders kan vertellen! Ook intredende Stellendammers gevraagd (o.a. Ary Biance en Petra) om hun visie en licht eens over ons dorp te laten schijnen.

Spijkerbroekleggings gekocht, hoeft mijn moeder ook niet meer met haar knie op mijn buik om de rits dicht te maken, dat had toch een uitkomst geweest vroeger!







De "campings" van Stelledam (schoot in me gedachten omdat ik toevallig iemand met een t-shirt zag) De Vluchtheuvel en Onder de Molen zijn ook nog niet benoemd. 



Dan kwam ik ook nog iemand tegen die me nog wat meer over de oude speeltuin kon vertellen: Beheerder was Chris Westdijk (van Lene Miet) die haalde met zijn tasje de intree op. Of Ria of Cobi (staat me bij dat die net als ik stevig rookte) Troost (van Merien Moeke) stonden als je de ingang had aan de linkerkant om intree te heffen bij de kassa). Ik weet niet of dat er ook abonnementen waren maar dat word door haar gevraagd aan een andere Stellendammer zoals ook van wanneer tot wanneer hij open is geweest. (Intree pasje van de Disco op Stellendam heb ik nog steeds en het zwembad had seizoens kaarten dat was altijd een drukte van jewelste als het nieuwe seizoen in April "soms lag er zelfs nog sneeuw" begon). Speelgoed in de speeltuin waren o.a.:
- De familie schommel (ingang links)
- zandbak
- wip
- draaimolen
- renton (links achter in, is mij nog nooit gelukt, te stijf)
- en de beroemste (Jan Visser I can fly ook zij zij het gelijk) de glijbaan (met matje)

Onze Molen Korenlust die nog steeds "draait" is natuurlijk samen met de Nederlands Hervormde kerk (waar ik gedoopt ben maar me later heb laten uitschrijven toen ik onder de vleugels van mijn ouders vertrok) ook een wind/blikvanger van Stellendam. Ik persoonlijk vind het jammer dat het trouwens prachtige Stellebos het open uitzicht van vroeger op Stellendam verhindert.


3 jul, 00:38
Komt ineens het woord Dick Trom in me op, kwam "die" nu niet in het Haegse Huus oooooit eens een bezoek afleggen??? Ik weet het niet meer goed. Ook de echte Klukluk is ooit eens op Stellendam geweest, ik heb daar een heel klein naaisetje in een koker aan over gehouden maar precies kan ik het ook niet meer na vertellen?! Ook de intocht van Sinterklaas, waar ik nog trouw ieder jaar na ga kijken mag niet vergeten worden, zeker niet nu er soms ook "ergens" in het dorp "Piet" problemen zijn! Burgemeester van Belzen wil ik ook even noemen, ik zei altijd die hadden ze beter van Bielzen kunnen noemen, overal zag je toen der tijd houten bielzen verschijnen (waar we op het Oranjeplein lekker op konden zitten en spelen t.o. ons huis bij de achterdeure b.v.) Ook weet ik nog dat het gemeente Stellendam was met ons eigen gemeentehuis/burgemeestershuis aan de Voorstraat waar nu accountants kantoor Pekaar zit (waar mijn moeder nog jaren heeft gewerk(sterd)). Deze overgang van Gemeente Stellendam naar Gemeente Goedereede zit tussen de geboorte jaren van Cobi (1968) en Marina (1973) in, want ik en Co zijn Stellendammers en Marina is in de gemeente Goedereede geboren.
Mag natuurlijk het Rode Kruis op Stellendam ook niet vergeten met nu een sterk afgezwakt aantal leden en de E.H.B.O.-jeugd lessen, eerst in het Haegse Huus en later op alle 3 de scholen. Bij de herdenking van de ramp in 2003 (50 jaar) nog met mijn kinderen meegeweest naar o.a. de gedenkplaat op onze begraafplaats zoals vele Rode Kruisers, Brandweermannen en heel heel heel veel (oud) Stellendammers. (Zo druk denk ik dat het nooit meer zal worden in de Hervormde Kerk waar een dienst was) Trouwens dat we 3 kerken hebben (net als 3 scholen) voor zo'n"klein"durpje is oak verbasingwekkend?! Oh ja onze Mavo, eerst Brielsestraat en daarna aan de Schoolstraat (nu ook weer al een tijdje weg, maar kunnen later op de zelfde plek "elke dag" een reunie houden in LEESJES PLACE) gaf Stellendam ook wel wat extra's (helaas de middenstand niet, ik weet nog dat Jan Dop rond schoolpauzes zijn winkel afsloot, omdat hij bij langena niet kon verdienen wat er in pauze"s gejat werd. Drugs gebruik op Stellendam, wat ik weet toen ik 12/13 was waren er enkelen die een "naaldje zette" en blowen was meestal Rode Libanon in die tijd. Dat er op Stellendam nog steeds een blowtje gerookt word weet ik zeker, maar zal nu wel Nederwiet zijn, Stellendamwiet kan denk ik niet meer want die is opgerold???? of.... nee toch? Hoe het is met de stand van zaken over ""onze" inbreng in "het WITTE eiland" weet ik niet?! Durbluuftmarkomeinmunhood.......
Ik ga noe mun nist opzoeke, maerege wereke voor ut Rooiekruis op de zeumerbraderie en Jan Smit is in town! Zondag natuurlijk van de Tour through Stellendam genieten want dat is denk ik ook once in a "Stellendamtime" Weltrusten durpsgeneuten! Ben ontroerd door alle verhalen een feest van herkenning!

2 jul, 21:48
Inderdaad juffrouw Struik, donker haar met bril, heb nog ergens een foto van haar en ook van Petra's vader als keeper , zal eens zoeken.....


2 jul, 21:05
Maris en Jeroen schreef it is meer een herinnering.

Aantal jaren geleden, moet ik even goed nadenken. Het is in ieder geval meer dan 10 jaar geleden. Precies weet ik het niet.

Het was gewoon een door de weekse dag en het had gigantisch geregent. Zelfs zoveel geregent dat het via de zinkputjes omhoog kwam. De zandzakken kwamen weer voor de deur te liggen. Het gemoedelijke was ook dat iedereen er was om elkaar te helpen. Normaliter liepen ze elkaar voorbij, maar met zulke situaties hielpen de mensen elkaar. (gelukkig maar) Weet nog dat ik uren bij het gemaal heb gestaan om te kijken hoe het water ging zakken en of het gemaal het allemaal wel aan kon. Ook bij ons stonden de zandzakken voor de deur. Brandweer was ook ter plekken, want in 't Wapen van Stellendam kon je bijna zwemmen. Het water kwam ook daar binnen. Ik geloof te hebben begrepen van Jeroen dat de brandweer een week bezig is geweest om het water uit de zaak te pompen.

Gelukkig geen herhaling van 1953, maar nam ook leuke herinneringen mee. Je kon heerlijk ongedwongen op straat plasje stampen. hihi Je werd toch wel nat, dus maakt niet uit of je gelijk tot je knieen nat werd zonder dat je moeder boos werd.

Dit was in 1998 Maris, mijn moeder had de kledingzaak op de voorstraat 14! toen moesten we ook zandzakken neerleggen, mijn opa was net begraven in september dat jaar en erna is het gebeurd, de winkel was goed 1 maandje open! Kledingshop Joke van Weezel helaas was het van korte duur omdat zij kwam te overlijden op 16 augustus 2000. Ma ik mis je!

2 jul, 20:44
Z.C. De Stelle
De bekende Zwemclub uit Stellendam!
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Deze Zwemclub is de oudste van het eiland Goeree-Overflakkee! In de jaren '50 is deze club ontstaan, op vertoon van een pasje kon je zwemmen in een afgebakend stukje in de Grevelingen. Toen het buitenbad werd gemaakt stapte men over op dit bad i.p.v. buitenwater, de club had nu 20 leden. Met de komst van de verwarming groeide de club tot 40 leden. Er was een echte trainer, badmeester van Bassum verzorgde deze. Er werden onderling vriendschappelijke wedstrijden gehouden en sinds 2000 met een startvergunning.

Het is een zeer leuke club voor jong en oud, er is altijd wat te beleven. Kerstgala, paasontbijt, knutsel-frutseluurtje, playback-show, BBQ, etc, etc.
Het Stelle-Huus is een mooi clubhuis voor al deze 'feestjes'. De trainingen zijn ook zeer goed, en erg gezellig.

Hierbij besluit ik het stukje over De Stelle

Groetjes, Jarno
2 jul, 20:16
Ik herinner met het winkeltje van Nellie Hoek o.a. nog daar kon je leuke cadeautjes kopen voor bijv. moederdag. En niet te vergeten de Koopak/Kopak ( supermarkt op de voorstraat ).
Dan had je ook nog de 'scharensliep' die een aantal keren per jaar door het dorp reed ( nu geloof ik nog wel eens ).
Een jaar of 12 geleden heeft het dorp ook nog een keer blank gestaan. Ik weet dat ik toen laarzen aanhad, omdat ik anders helemaal nat zou worden. In onze straat was toen de brandweer nodig om al het water weg te halen.

Vroeger had je het schapenweitje nog niet zoals we die nu kennen ( bij de Stellendamse Haven ), het was toen zo'n fietspad met klaphekjes. Je kon toen gewoon tussen de schapen fietsen bij wijze van spreke. Tegenwoordig staan de schapen gewoon in een wei daar, je kunt trouwens nog wel gewoon in de wei komen.

hmmm.. lastig om nog meer dingen te bedenken
het blijft voorlopig hierbij!
success
Reacties


2 jul, 18:31
Bij dieren ben ik nog een Bruinsma aap vergeten!!!!! Ons taxi bedrijf van Stellendam die in huis een aap hadden! En natuurlijk de hertjes bokken kippen etc.! (van de Laurens Visser wei, ik vind trouwens dat Dhr. Visser ook al was ik niet van zijn kleur verdient om een straat naar hem te vernoemen! (Of het nieuwe bejaardenhuis???? Neeeee dat MOET LEESJE WORDEN!)
2 jul, 16:53
de juffrouw van "jeroentje"was juf struik uit herkingen.

2 jul, 13:06
Zoiets Nellie, ik 'hang' er n beetje tussenin


2 jul, 11:43
Ja Marian, een halve generatie dan maar 10 jaar is op kinderleeftijd idd veel.
Bedacht me nog wat....jullie herinneren je toch nog wel dokter Kreling hé? Of is dat ook van "mijn generatie"..en zuster Wilhelm...daar mochten we naar het poppen consultatie bureau....pop werd gewogen, onderzocht, prik + pleister en je kreeg je weegkaart mee naar huis. (Hij of zij, groeide wel slecht geloof ik)
Maar dat was natuurlijk als poppenmoeder erg leuk om te doen! En dan dokter van Rijswijk...maar dat weet iedereen toch wel hoop ik.
En jullie hadden het over de kleuterschool, dan mag juffrouw Jannie ook niet ontbreken hé, die is van alle generatie's!!
En Petra wat jij dan de koeiepit noemt noem ik de vijver, volgens mij zaten er ook grote vissen in! En daar is idd een kindje van Kristel in verdronken....
Voel me wel oud nu hoor als je zoveel van Stellendam weet, dus please...nog ouderen dan ik... Wie volgt???


2 jul, 11:14
VV.STELLENDAM
ik speel mijn gehele leven al bij stellendam
van kabouters tot aan nu de B en zo verder
ik vind het een goede club want er word sinds 2 of 3 seizoenen veel georganiseert zo gaan we elk jaar naar een wedstrijd van exelsior en een maand geleden kwamen er 4 mensen met tricks enz...


2 jul, 11:02
Ik heb Maris van Jeroen gevraagd een stukje over 't Wapen van Stellendam te schrijven en Gert-Jan uitgenodigd over de voetbal v.v. Stellendam te schrijven waar mijn vader jaren lang keeper jeugdtrainer en keeperstrainer is geweest.


2 jul, 11:00
Dit is meer een herinnering.

Aantal jaren geleden, moet ik even goed nadenken. Het is in ieder geval meer dan 10 jaar geleden. Precies weet ik het niet.

Het was gewoon een door de weekse dag en het had gigantisch geregent. Zelfs zoveel geregent dat het via de zinkputjes omhoog kwam. De zandzakken kwamen weer voor de deur te liggen. Het gemoedelijke was ook dat iedereen er was om elkaar te helpen. Normaliter liepen ze elkaar voorbij, maar met zulke situaties hielpen de mensen elkaar. (gelukkig maar) Weet nog dat ik uren bij het gemaal heb gestaan om te kijken hoe het water ging zakken en of het gemaal het allemaal wel aan kon. Ook bij ons stonden de zandzakken voor de deur. Brandweer was ook ter plekken, want in 't Wapen van Stellendam kon je bijna zwemmen. Het water kwam ook daar binnen. Ik geloof te hebben begrepen van Jeroen dat de brandweer een week bezig is geweest om het water uit de zaak te pompen.

Gelukkig geen herhaling van 1953, maar nam ook leuke herinneringen mee. Je kon heerlijk ongedwongen op straat plasje stampen. hihi Je werd toch wel nat, dus maakt niet uit of je gelijk tot je knieen nat werd zonder dat je moeder boos werd.


2 jul, 10:15


Sheila (121)
vandaag, 10:08
ROON schreef: "Als je nog ergens een gaatje in je agenda kan vinden zou het heel leuk vinden als jij jouw verhaal verteld op mijn blog STELLENDAM (Huis opa en oma Herberg???)"

Heej Petra,

Over wie mag ik schrijven?? Noemden jullie het huis op de Molenkade van mijn opa en oma zo?? Dat wist ik helemaal niet. Kan me daar overigens ook niet veel over herinneren (zeg maar gerust niets...), dus kan ik daar ook niet veel over schrijven helaas.

Groetjes Sheila

Sterker nog het is een HERBERG geweest volgens mijn informatie andepeltafel.
Op 35 later woonde mijn oma en Molenkade 37 daar werden b.v. de paarden ook opgefrist als ik me het goed herinner!!!!


2 jul, 10:14
Hai peet, Zat gisteren te twijfelen, juffrouw Specht of juffrouw Spek, denk dat ik als kind juffrouw Spek zo noemde!


2 jul, 10:04
Stellendam is voor mij familie Wandemaker en natuurlijk Delta Flora in de jaren 70 en 80. Daarnaast (maar die is al genoemd) de vismijn waar mijn vader werkte en nu mijn broer werkt.


2 jul, 02:22
Danielle het is inderdaad volgens mij geen Prinses Irenestraat ik denk dat jij de weide van Laurens Visser (wij noemden het altijd "de Hertjes") bedoeld in de Wilhelminastraat (die eerst nog een andere naam heeft gehad zoals ook vroeger de Meidoornstraat Elve was en ongeveer de Oranjestraat "ut paaitje van Negene). Ieder kind op Stellendam heit er wel een sneebrood in geworpen en de geur van de bokken die kan ik nog ruiken!

Maja vergis ik me of was de naam van de juf van de kleuterschool SPECHT in plaats van Spek Maar ook de naam van juffrouw Tanis verdient een plekje op deze blog over Stellendam (Wie is er niet groot mee geworden???!!!)

Ik herinner me nu in eens dat het podium in het Haegse Huus eigenlijk ook een groot gemis is. Ik heb daar mijn eerste toneel ervaring opgedaan! (Ken de tekst nu nog: "Zijne koningklukke Hoogheid de Koning". )

Maar goed Fanfare de Hoop ons plaatselijk muziek korps schijnt er qua "akoestie" op vooruit te zijn gegaan! Ook de "tribune"??? Lang heeeel lang geleden kon je daar nog "opkomen".

Marian ik weet in iedergeval zeker over de speeltuin dat het materiaal zoals de familie schommel etc. naar het zwembad Zuiderdiep is verhuisd. Het zwembad is in 1968 geschonken door de Delta combinatie (beton over) omdat Stellendam nog al wat "last" had gehad met de bouw van de Haringvlietsluizen die zijn geopend door Koningin Juliana (1971???) . Maar ik schat dat ik een jaar of 10 was (dus rond 1975) misschien nog wel iets later voor dat de speeltuin definitief dicht ging. (Karin help!!! Ik denk dat jij het nog wel beter kan herinneren)

De wissel op de O.B.S. Stellegors van van Beek (die naast "Merien van Zeger met zijn koeien" woonde) naar J.A.M. Koole (Koos) 1971, heb ik live in de gymzaal (de eerste twee ramen van links als je voor de oude kant met toen betonnen paaltjes en groene buizen er tussen denkt) gezien. Als van Beek want die had geen bel nodig een paar klappen in die handen gaf wilde je wel naar binnen hoor!

De christelijke school het Kompas moet rond (1918 plus 6 plus 8 plus 1 dus: ongeveer) 1933 zijn ontstaan. Deze berekening is als volgt Oma van Seters is in 1918 geboren ik neem aan met 6 naar school gegaan toen hadden ze 8 klassen volgens "Mien" en zij moest een jaar extra naar school omdat ze leerlingen te kort kwamen voor "opstarten". (Datheitzedichteandepeltafelverteld)

Ik loop helemaal leeg maar ja wat wil je met 45 jaar ervaring op dit onderwerp GEWELDIG!!!

WIE VOLGT?! STEENLEUK


1 jul, 23:53
Tja, In Stellendam liggen mijn eerste levensjaren en hele fijne levensjaren!
Allereerst de kleuterschool tegenover ons huis met juf Spek, een juf met Jeroentje.........Iedereen uit ons blokje met huizen mocht al naar de kleuterschool,ik nog niet, dus ging ik stiekem.Laarsjes voor de deur en dan kroop ik onder de tafel van mijn zus. Helaas, dat ging niet op.
Filmpje pakken in T Haegse Huus, waar ook de trouwerijen waren, maar waar ook geoefend werd door de marionettes!
Vergeet niet de boerderij van Merientje Zegers niet, koeien die je zo kon aaien en voeren...Waar we altijd speelden en op iets stonden te springen, of je vader zijn schreepel op stond te scherpen,bleek het jaren later een bom te zijn...........
Daarna naar de Stellegors die makkelijk te bereiken was door de achterdeur. vele leuke jaren en met zelfs een tv optreden. We hebben meegedaan met 't Spant erom, in de klas van meester Kool zaten we toen...
De stranden, wat een luxe, nu sta ik lange tijden in de file....... aan de ene kant zoet water en aan de andere kant zout water, eilandjes springen, wegwezen, achterop het brommertje van je vader of moeder met knalgroene helm,na weggestuurd te worden door de politie, voor een vloedgolf die werd opgegeven bij de Kwade Hoek!!!!!
Dat jaar ben ik ook clubkampioen geworden met 4 gouden medailles. Dat is iets wat je nooit meer vergeet.
Je eerste vriendje waar je op de kleuterschool en de lagere klassen verkering mee had.
Daarna naar de mavo, was iets verder reizen...... 5 minuten lopen in langzame stand.......
Leuke tijden , nieuwe liefdes en ook naar de disco in het verenigingsgebouw. Dat was altijd leuk.
Later ook nog in de paddestoel , de tijd dat de muziek van Madness in was..vele uren hebben we daar rondgebracht.
Na de fietstijd kwamen de brommers en inderdaad bij het bushokje bij Leessie verzamelen.dat zal best een herrie hebben opgeleverd.
The Rolling Stones schrijven in het bushokje en dan met 3 man voormoeten komen in Rotterdam.....
Met de brommer naar de Kreek, door naar Renesse..
wat een gigantische tijden! Toch ga je met je 20 ste verhuizen naar Rotterdam, vlakbij cafe's met rode lichten........ waren ouwe lullen cafe's met een rode lamp, maar je dacht toch anders........
Nog steeds als ik de dam op rijd naar Stellendam, gaan de raampjes open en ruik ik die lekkere zeelucht....Mijn plaats waar ik ook hoor!
Mijn kinderen die toen ze kleiner waren zeiden:Mamma, waarom praat jij anders als opa en oma Bus er zijn...........? Tja, ik ben gewoon tweetalig!

Ik lees graag de andere reacties..........


1 jul, 23:23
Leuk! Ik denk toch dat ik van een andere generatie ben maar de verhalen die Nellie beschrijft herken ik uit de overleveringen van (schoon)ouders en het belletje trekken bij Schutte (kwam die nou met n mes of een buks achter hem aan?) van Henk.
Leesje, op zaterdagochtend stond er een rij. 't goeie mensje had nooit haast.
Dat oude bushokje (waar ik eigenlijk niet mocht komen van thuis) maar waar het elke middag stik druk was....daar moest je bij zijn.
O, ja en die speultuun dat was het einde, toch ben ik er niet heel vaak geweest, ik was nog te klein denk ik, wie weet wanneer die gesloten is?
M'n eerste sigaretje op t zwembad....achter dat hokje waar die vrouw van de badmeester ijsjes verkocht en wij dachten dat niemand ons zag.
't zwembad was toch n heerlijke plek om te zijn....tuurlijk we hebben nu ook n prachtig zwembad, maar de sfeer van dat oude buitenbad waar ook 'iedereen' 'altijd' was. was toch wel heel uniek.
Er is vast nog veel meer, ik wacht af wat er komt!


1 jul, 22:19
goh wat leuk om te lezen.wat nellie schrijft weet ik allemaal nog.heel herkenbaar hahah.ik weet ook wel dat de groenteboer(aren lula)soms te lui was om zijn handen uit zijn zakken te halen en dan moesten de klanten het zelf wegen zou je nu moeten proberen .al moet het in de winkel nu ook he.och en leesje!wie kon haar niet.niet uit haar ritme te krijgen.maar elke klant kreeg ook tijd van haar,of je met een dubbeltje of een gulden kwam(wat in die tijd veel was hoor)je kon voor een dubbeltje een puntzakje snoepjes kopen,en dat vouwde ze heel mooi dicht (wie weet dat nog?)en wat bijna word vergeten!de speultuun,bij de haagsestraat.was ook altijd leuk.achterin stonden 1 of 2 oude auto's en daar ging je in zitten en aan het stuur draaien en maar motorgeluiden maken als ik dit hiet op zit te schrijven ligt er een grote glimlach op mijn mond. en wie ging er allemaal belletje trekken (bij schutte)?wie hard kon lopen redde het wel,maar wie dat niet kon...oei oei.er komen steeds meer dingen terug van die tijd.maar dat komt later weer.ik ga nu eens kijken wat er nog meer word herinnert,gr karin.


1 jul, 21:31
Stellendam vroeger....dan denk ik aan de vijver langs de Eendrachtsweg-dijk, waar we vroeger schaatsten. Waar nu het grasveld is met bomen en waar al die kippen lopen...
De dijk naar de Molenkade waar je met de slee vanaf ging, en als je te hard ging belande je in de sloot die er onder langs liep...
De Ruitefluiters...Blokfluitgroep o.l.v. Joop de Jong ( later mijn schoonvader)
met optredens vanaf een praalwagen op koninginnedag? Toch?
En later achter of voor de muziek uit.. en weer later werd het een majorette groep. Met als leidster Nella Hoekman...
In mijn tijd had je twee patatzaken...één van Jan Melk ( en nog vroeger van Eeuwerd) op de achterweg en van Jaap Houtepoot (van de Ree) op de voorstraat, later Clarie...
De A&O winkel van Maert van Seters, bakker van Keulen, Steenhoven en natuurlijk Jan Troost. idd het branden en slachten van varkens bij Trommel ( stinken!)
De speeltuin in de haagsestraat, wijkagent Eendenburg... Lijkgraver Gert (?) Non die ook langs de deur kwam ( van huisje tot deurtje, en vroeger was ook iedereen thuis, zou tegenwoordig niet meer meevallen) om te vertellen als er iemand overleden was.... Fokker de omroeper, die met een bel door de straten liep en dan "iets"omriep... een leukere bel was die van de ijscokar!!! en dan rennen naar de straat, snel om een ijsje van een dubbeltje of een kwartje voordat hij weer voorbij was...
Kees de kolenboer, samen met Adrie "soekarno" die kolen en later olie kwamen brengen.
Groenteboer die langs de deur kwam...Voortman uit Ouddorp en Aren Lokker, laatste had later ook nog een groente winkeltje op de Voorstraat....
Van Dongen, postkantoortje, boekhandel en verf....
Timmerman Gert van Koppen, Eendrachtsweg en Peet van Dam, Spuipad. Kuus..die leefde in een oude caravan op de "karremispit" , de vuilnisbelt nabij het woonwagenkamp...
Natuurlijk Leesje voor een snoepje, maar ook voor een toltouwtje, stokje én tol!
Weet nog van de opening van het zwembad, heb er later idd ook vele uren doorgebracht...en niet om te zwemmen...
Het oude voetbalveld, waar we met de scholen altijd sportdag hielden...
Maar verdrinking Frans van Lenten was toch in de oude haven? of noem jij dat koeienpit?....
En ik denk dat als bekende Stellendammer Meester Dekker ook niet mag ontbreken, die met zijn dafje bij de bakker naar binnen reed...
Vijftig jaar...een hele tijd...een leuke tijd in Stellendam!
success

1 jul, 16:22
Wat mij nog het meeste bij staat van Stellendam toen ik klein was , was dat ik mijn vader hielp met groente en fruit verkopen en dat ik daarna mijn zakgeld kreeg en ik zo snel mogelijk naar Leesie ging om er drop voor te kopen.Toen ik ouder werd was ik altijd in het zwembad te vinden als ik vrij was (toenmalig vriendje stond elke vakantie op de camping dus ja dan spraken we daar af).Weet ook nog dat ik er heel vaak uitgestuurd ben door dhr Snoei (woonde bij mij in het blok dus wist mijn naam wel te noemen),doordat we elke keer bommetjes maakten in het zwembad of stangetje tik deden met de familieschommel.Op een gegeven moment was ik er wel achter dat als ik bij het peuterbad ging liggen Snoei me niet kon zien en na een uurtje of lekker toch weer het zwembad in ging.
Toen ik weer wat ouder was hingen we met een hele groep bij de bushalte en later bij de haven,en zodra de polilitie er aan kwam sprongen we snel in een auto en scheurden we door Stellendam .
Ook de bushalte tegenover Leesie was een leuke plaats om te bivakeren met je vriendje doordat het toen van beton was en je dan op het dak kon gaan liggen.hahaahahahahaa.
Wat dat betreft is er heel veel veranderd in Stellendam , helaas niet altijd ten goede.
Er wordt steeds meer rekening gehouden met de ouderen en de jeugd wordt steeds minder aan gedacht.En je hoort vaak de jeugd van tegenwoordig.Dan denk ik wel eens hallo tis niet alleen de jeugd hoor.Hebben ze een voetbalkooi neer gezet gaat je kind er naar toe voor de eerste keer worden er gelijk foto's gemaakt vanwege eerdere vernielingen.Dan denk ik wel eens je werkt agressie zo wel in de hand door zoiets te doen bij jongeren die daar voor het eerst komen.En als de jeugd er dan wat van zegt hebben ze gelijk gelazer aan hun broek.Vroeger ging jong en oud toch wel wat schappelijker met elkaar om .
Wat dat betreft ben ik blij dat ik toen jong was.


1 jul, 14:37
WE ZIJN BEGONNEN!!!!! Dank je wel Danielle met een reportage uit Duitsland!!!! Geweldig Und auf Wiedersehen im Stellendam!!!


1 jul, 14:34
Gevraagd om wat te schrijven.. goed.. daar gaat ie, vanuit Duitsland!

Stellendam is voor mij het dorpje waar ik ben opgegroeid. Als klein meisje gefascineerd door alle speeltuintjes met schommels en wipwaps. De snackbar op de voorstraat Clarie (Hoe schrijf je de naam), nog steeds jammer dat deze weg is! De kleuterschool met lieve juf Greet. De Truckrun die ieder jaar weer voorbij komt. De zomerse rommelmarkt met allerlei kraampjes en incamuziek erbij. De Plusmarkt die al een aantal keer verbouwd is, en ditmaal weer... nog niet gezien helaas!
De DA die is veranderd naar DIO. Het pleintje wat er bij het oranjeplein was.. waar de muziek weleens inspeelde maar wat ook een leuk plekje was voor de jeugd.

Basisschool Stellegors met alle leuke activiteiten en waar ik een heerlijke tijd heb gehad, om vervolgens te beginnen met voetballen bij VV Stellendam. Te schoolzwemmen bij het Zuiderdiep. De jeugd die van de brug afspringt in het Zuiderdiep, ieder jaar weer een feest... Maar met koud weer ook de grote ijsbaan. Welk seizoen ook... altijd wel iets!
Ook de beestjes in de prinses irenestraat(?) waren een ware belevenis.. helaas nu volgebouwd met huizen.

De vele Duitsers die wij in Stellendam zien.. Toerisme ook wel! Heerlijk is het... Nu snap ik ook waarom ik hier in Duitsland nauwelijks een Duitser zie

Het hangen bij de bushalte.. de activiteiten van Jongerenwerk GO zoals de spetterdisco! Altijd weer een feestje!

Generaties jeugd volgen zich op in Stellendam... Ik val alweer bijna buiten de hangjeugd!



1 jul, 12:39
Ik zoek vooral ook verhalen van jonge Stellendammers over b.v. STC of je leuke "straatverhalen" kom op laat zien wat Stellendam is anno 2010!!!!


1 jul, 12:30
Deze blog aan een paar honderd Stellendammers verstuurd of mensen die b.v. op Stellendam werken. Het beeld van Stellendam op het inernet is alleen over de oorlog en de ramp, ik denk dat wij met zun alleen ook een ander gezicht kunnen laten zien van ons durp! En je weet je hebt het bij de andere gezamelijke blog herinneringen gezien ALS ER EEN SCHAAP OVER DE DAM IS VOLGEN ER MEER (en toen werden het er heeeeeeel veel meer!!!!)

LOVE PR


Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)