Slikken van Flakkee



Vanavond met Stormy en Jacky naar de Slikken van Flakkee geweest.
Het zuidelijke deel wel te verstaan, waar U tussen Melissant en Stellendam via de B-weg de toegang vindt. De weg naar het steiger is erg slecht maar dit zal wel met opzet zo blijven denk ik, massa-toerisme zal in dit prachtige gebied niet wenselijk zijn.




Om een open grazig kustlandschap met zilte en brakke graslanden, zonder struiken te krijgen, is op het zuidelijke deel van de Slikken gekozen voor intensieve beweiding. Sinds het begin van de jaren ’80 gebeurt dat met een kudde Heckrunderen en Fjordenpaarden. Het landschap heeft een bijzonder open karakter, waar hazen en reeën leven. Het kenmerkt zich door een grote variatie aan planten en kruiden, waarvan de Parnassia, Bitterling het Duizendguldenkruid en de diverse Orchideeënsoorten het meest opvallen. Duindoornstruiken en kruipwilgen, die het gebied kunnen laten dichtgroeien, worden machinaal verwijderd, omdat de grazers er niet van eten. Daar waar bij veel wind het slik nog wordt overspoeld met zout water uit de Grevelingen, groeit het zoutminnende Zeekraal en Schorrenkruid. Deze begroeiing zorgt in het najaar
voor een prachtig landschap met overwegend roodgekleurde planten, waar ook de eveneens zoutminnende Zeeaster met zijn lila bloemen te zien is. In het gebied leven weidevogels zoals Kievit, Scholekster en Tureluur en langs de uitgestrekte kale oever zijn soms groepen Lepelaars en kleine Zilverreigers te bewonderen. In de wintermaanden is dit deel van de slikken een pleisterplaats voor duizenden wilde ganzen die er voedsel zoeken en rust vinden. In de wintermaanden verblijven in de graslanden, langs de dijk duizenden ganzen (voornamelijk Brandgans en Kolgans) Om het gebied voor hen geschikt te maken, wordt een aantal hectaren in de late zomer nog eens extra gemaaid, zodat de ganzen het korte gras kunnen afgrazen.

Link naar het filmpje over de Slikken van Flakkee (Zuid)
http://www.zideo.nl/video/view/playzideo/6c6f4f586e6c3178/zideo/6c596d586d31383d




Oh ja nog even een Up-date over #4d13 de Vierdaagse in Nijmegen dus
en niet die van Stormy in Stellendam.

Marian van Oostenburgge en Fam. (zie foto) is er klaar voor.
Lianne de Jong heeft veel nieuwe indrukken opgedaan in Nijmegen en haar wekker staat op 04.15
Sandra Jansen geen bericht.is.............goed bericht

Collega van het Rode Kruis John Rietdijk kwam net thuis
van zijn werkzaamheden bij de Jeugd Olympische spelen.

Koning Willem-Alexander opende zondag 14juli 2013 het European Youth Olympic Festival (EYOF) in stadion Galgenwaard in Utrecht. Tot en met 19 juli is de Domstad het domein van de Olympische Spelen voor de Europese jeugd; Dan doen 2.300 jonge sporttalenten van 13 tot en met 18 jaar, uit 49 landen mee aan 9 Olympische sporten. Atletiek, basketbal, handbal, volleybal en judo zijn te vinden in de Jaarbeurs, wielrennen op het Lint in Leidsche Rijn, turnen in sportcentrum Galgenwaard, basketbal in sportcentrum Olympos, zwemmen in zwembad de Krommerijn en tennis in Tennispark Den Hommel. De openingsceremonie bevat alle Olympische tradities: de atletenparade, de Olympische Vlam en de Olympische vlag en hymne. 

Welterusten voor allen die gaan slapen en morgen met de #4d13 gaan beginnnen.

S U C C E S 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)

Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam