WK Splash Stellendam




L I N K



Wereldkampioenschap Splash 2013 in Stellendam
Het wereldkampioenschap Splash wordt van 20 tot en met 26 juli verzeild op het Haringvliet bij Stellendam. Het WK is een internationaal zeilevenement op topniveau waar tussen de honderd en honderdvijftig jeugdzeilers uit binnen- en buitenland worden verwacht. Gelijktijdig wordt de Eurocup Flash gevaren. 

De Splash klasse is inmiddels een van de grootste jeugdklassen van Nederland. Meerdere Nederlandse olympische zeilers hebben voorheen in de Splash gezeild. De klasse kenmerkt zich door het kwalitatief hoge niveau waarop gezeild wordt in combinatie met de positieve en vriendschappelijke sfeer waarin zeilers en begeleiders met elkaar omgaan. Fair play staat zowel op het water als op de kant hoog in het vaandel. Vorig jaar vond het WK in Nieuwpoort, België plaats. 

Internationale eenheidsklasse
De Nederlandse eenmanszwaardboot voor de jeugd is in de jaren tachtig door Koos de Ridder naar een idee van Roel Wester, zelf wedstrijdzeiler, ontworpen. De Splash is specifiek ontworpen voor jonge zeilers die uit hun eerste kleine zeilboot komen en vaak nog te licht van gewicht zijn voor grotere en zwaardere types als de Laser. Er was voor die categorie van 12 tot en met 18-jarigen geen passende vervolgboot en daarin is in 1987 met de komst van de Splash verandering gebracht. In 1991 volgde erkenning als nationale eenheidsklasse en voorkeursklasse door het Watersportverbond en sinds 1999 internationale erkenning door de ISAF. Inmiddels zijn er ruim 2650 gebouwd en afgeleverd, tot in Canada, Nieuw Zeeland en China toe. Er worden wedstrijden georganiseerd op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

De Splash is 3,58 meter lang, de masthoogte is 5,51m en de giek is 2,31m lang. Zeiloppervlakte is 5,5m². De Splash maakt in wedstrijdverband deel uit van een strikte eenheidsklasse. Er kan geen voordeel gehaald worden uit bijvoorbeeld een aangepaste mast of zeil. In wedstrijden wint de beste zeilster of zeiler en de kosten voor ouders en zeiler blijven beheersbaar. De Splash heeft een moderne en snelle romp van polyester. Kenmerkend in de kuip zijn de twee hangbanden, ideaal voor het zich nog ontwikkelend tienerlichaam. Lange of korte benen, je kunt er verantwoord en veilig in hangen. De Splash heeft goede trimmogelijkheden en uitdagende zeileigenschappen. De boot is door zijn gewicht van 52 kilogram makkelijk te hanteren.

Flash
De Flash is de grote broer van de Splash. Met een iets groter zeil (7m²) en een langere giek (2,69m) is de Splash in een mum van tijd omgebouwd tot Flash. Ook in de Flash kun je fanatiek wedstrijdzeilen. Met jaarlijks meerdere wedstrijden door heel Nederland op groot én klein water staat de Flash klasse garant voor een groot aantal geweldige weekenden. Zeker voor studenten biedt de Flash uitstekende mogelijkheden: je kunt namelijk zonder elk weekend te hoeven trainen meedoen in een fanatiek maar gezellig wedstrijdveld. Daarnaast kent de Flash het teamzeilen. Reden genoeg voor veel 18-jarigen uit de Splash om over te stappen naar de Flash.

De Hastack/Hastag is #wksplash13

Te volgen op Facebook evenement https://www.facebook.com/events/474616109281578/

Link van Filmpje http://www.zideo.nl/video/view/playzideo/6c6f4f546f6c6878/zideo/6c596d586d31383d

Reacties

Populaire posts van deze blog

Breipatronen Visserstruien

Teek / Lyme (Voor de derde keer voor mijn kleren?)

Up-Side-Down Hyves Blog Stellendam